Украйна и Латвия работят за увеличаване на съвместното производство на

...
Украйна и Латвия работят за увеличаване на съвместното производство на
Коментари Харесай

Кулеба: Латвия и Украйна ще засилят производството на дронове

Украйна и Латвия работят за увеличение на взаимното произвеждане на безпилотни летателни апарати, съобщи министърът на външните работи Дмитрий Кулеба на 26 април по време на конференция с латвийския си сътрудник Байба Бразе в Киев, заяви „ Киев индипендънт “.


Коалицията за безпилотни летателни апарати, ръководена взаимно от Обединеното кралство и Латвия, беше основана през януари за да укрепи арсенала на Украйна от безпилотни летателни апарати (БЛА). Към алианса се причислиха седем страни, с изключение на страните основателки, в това число Германия, Канада, Нидерландия, Литва, Швеция, Естония и Дания.

" Разбира се, благодаря на Латвия за водещата ѝ роля в обединението за безпилотни летателни апарати. Сега работим дружно, с цел да увеличим това произвеждане. Нуждаем се от повече дронове. Украинските и латвийските компании в действителност могат да създадат доста ", съобщи Кулеба.

Съобщава се, че латвийският министър се е срещнал и със чиновници на една от украинските топлоелектрически централи, с цел да се запознае с техните потребности.

Напоследък Москва ускори ракетните си удари и ударите с дронове по сериозната инфраструктура на Украйна, като унищожи няколко топлоелектрически централи в страната, в това число централата в Трипиля - главен снабдител на електрическа енергия за Киевска, Житомирска и Черкаска област.

Бразе съобщи, че латвийската държавна компания Latvenergo ще съобщи на Украйна генератор с мощ 215 MW, с цел да покрие енергийните ѝ потребности.

Латвия е един от най-верните поддръжници на Украйна от началото на пълномащабната война. Премиерът на страната, Евика Силина, неотдавна съобщи, че военната помощ на Рига за Киев възлиза на 392 млн. евро, в това число идния през април пакет от помощи за защита.

На 24 април латвийският министър на защитата Андрис Спрудс съобщи, че обединението за закупуване на безпилотни самолети е събрала над 500 млн. евро за закупуване на безпилотни самолети за Киев.

Президентът Володимир Зеленски и латвийският му сътрудник Едгарс Ринкевич неотдавна подписаха и 10-годишно двустранно съглашение за сигурност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР