Учени от университета в Пиза може да са по-близо до

...
Учени от университета в Пиза може да са по-близо до
Коментари Харесай

Къде е погребан Платон: разкриха мистерията благодарение на изкуствен интелект

Учени от университета в Пиза може да са по-близо до идентифицирането на последното място за отмора на известния мъдрец Платон. Изследването им се основава на антични свитъци, открити в Херкулан, Италия.

През 18 век в Херкулан е намерено богатство от повече от 1800 антични свитъци, които са останали заровени под вулканична пепел в продължение на епохи. Те са открити във вилата на папирусите, първокласно римско имение. Трябва да се означи, че тази сбирка е единствената цялостна библиотека от класическата ера, оживяла до наши дни.

Сега, употребявайки изкуствен интелект, откривателите учат тези свитъци, пробвайки се да разкрият антични секрети, пише Arkeonews. Техните старания дадоха обилни резултати: те откриха непознати до момента думи и разшириха текста с 30% спрямо предходния разбор, осъществен през 1991 година
 Платон, Италия, Херкулан, богатство, свитък, вила, сбирка, древност, изкуствен интелект, папирус, изобретение, история, Гърция, мъдрец, Атина, гибел, академия, Сиракуза, Цицерон Археологически разкопки на Академията на Платон Снимка: Tomisti, CC BY-SA 3.0
Най-важното изобретение е папирус, съдържащ историческите писания на Филодемус от Гадар. Те хвърлят светлина върху последното място за отмора на Платон. Грациано Ранокия, шеф на изследователския план за гръцките учебни заведения в съдействие с Националния съвет за научни проучвания към Националната библиотека на Неапол, направи тези констатации обществено притежание.

Според интерпретацията на Ранокия, Платон е заровен в градината в съседство с " Храма на музите " в границите на " Академията ", която той основава в Атина. Това умозаключение следва от нов разбор на творбите на Филодемус, които съдържат в детайли изложение на историята на Академията.

Академията на Платон, учредена през 387 година пр.н.е. д. отвън градските стени на Атина, е бил прочут център на образование. Името му идва от името на митичната фигура Академус, който съгласно легендата е въодушевил за името.

Освен това, ново проучване на свитъците допуска, че Платон може да е бил хванат и продаден в иго или през 399 година пр.н.е. след гибелта на неговия ментор Сократ, или през 404 година пр.н.е. по време на спартанското завземане на Егина. Това слага под подозрение предходните теории, които датираха случая от 387 година пр.н.е., когато Платон е бил в Сиракуза.

Има разнообразни версии за гибелта на Платон: Цицерон допуска, че той е умрял, до момента в който написа есето, а Хермип твърди, че е умрял на 81-годишна възраст по време на сватбена гала и е заровен на територията на Академията.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР