Турция ще подкрепи министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте за следващ

...
Турция ще подкрепи министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте за следващ
Коментари Харесай

Турция ще подкрепи кандидатурата на Рюте за генерален секретар на НАТО

Турция ще поддържа министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте за идващ общоприет секретар на военния алианс, съобщи Ройтерс, базирайки се на свои източници от НАТО.


Рюте посети турския президент Реджеп Тайип Ердоган на 27 април, с цел да потърси поддръжката му.

Турция е една от четирите страни от НАТО, които към момента не са подкрепили Рюте обществено. Той се нуждае от единомислещата поддръжка на всички 32 страни от НАТО, с цел да завоюва поста.

Рюте се конкурира с румънския президент Клаус Йоханис. Очакваше се последният да се откаже от конкуренцията, в случай че Турция поддържа нидерландеца за поста, макар че желанията му са новият общоприет секретар да бъде представител на страна от Централна или Източна Европа.

Освен Румъния, Рюте към момента не е спечелил Унгария и Словакия. Унгарският министър-председател Виктор Орбан съобщи, че няма да поддържа кандидатурата.

Турската войска е втората по величина в НАТО. По-голяма е единствено тази на Съединените щати, които към този момент дадоха знак за поддръжката си за Рюте. Решението би трябвало да бъде официализирано до срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР