Световният номер 1 в тениса при мъжете Новак Джокович спечели

...
Световният номер 1 в тениса при мъжете Новак Джокович спечели
Коментари Харесай

Новак Джокович е за пети път Спортист на годината на наградите Лауреус

Световният номер 1 в тениса при мъжете Новак Джокович завоюва премията за Спортист на годината на Лауреус за пети път в своята кариера. Джокера завърши 2023 година с три трофеи от Големия шлем – Аустрелиън Оупън, Ролан Гарос и Ю Ес Оупън, като отстъпи на Карлос Алкарас във финала на Уимбълдън. Сърбинът има рекордните 24 трофея от Шлема и получи оценката за пети път след 2012, 2015, 2016 и 2019.


„ За мен е изключителна чест да завоюва премията за Спортист на годината на Лауреус за пети път. Връщам се към 2012, когато я получих за първи път – тогава бях на 24 години. Много съм горделив, че съм още веднъж тук 12 години по-късно. Изминалата година донесе на мен и моите почитатели доста неспокойствие и триумфи. Беше ужасно да се завърна в Австралия предишния януари и да сграбчи десетата си купа. Това е шампионат, който е доста непосредствен до моето сърце и ме сложи в отлична изходна позиция за едни невероятни 12 месеца. Нямаше да реализира всички тези изумителни достижения и триумфи, в случай че нямах необикновен екип зад себе си и вдъхновяващи съперници, които постоянно са ме карали да демонстрирам най-хубавата си допустима версия на корта. Наградите Лауреус са толкоз специфични, тъй като съставляват самопризнание от 69-те първокласни спортисти, които влизат в Световната спортна академия на Лауреус. Да получа гласовете на моите спортни герои прави тези награди толкоз високоценени във всички спортове “, сподели 36-годишният Джокович.

Полузащитникът на Барселона Айтана Бонмати завоюва оценката за Спортистка на годината при дамите, трансформирайки се в първата футболистка, която печели званието. Тя победи в Лига Ф и Шампионската лига с Барселона предходната година, като стана и международна шампионка с Испания. В добавка, Бонмати завоюва „ Златната обувка “ на женския Мондиал и стана носителка на „ Златната топка “.

Халфът на Реал Мадрид Джуд Белингам се поздрави с оценката за Пробив на годината след чудесния старт на престоя си в Испания. Английският национал вкара 10 гола в първите си 10 мача, откакто мина в Кралския клуб от Борусия Дортмунд предишното лято, а в неделя означи и победния гол за Реал в следващото издание на Ел Класико против Барселона.

Всички отличени с награди Лауреус:

Спортист на годината: Новак Джокович

Спортистка на годината: Айтана Бонмати

Отбор на годината: Женският народен тим на Испания по футбол

Пробив на годината: Джуд Белингам

Завръщане на годината: Симон Байлс

Спорт за положителното: Фондацията на Рафаел Надал

Спортна персона на годината с увреждане: Диде де Гроот

Атрактивна спортна персона на годината: Ариса Тру. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР