Светило на световната медицина в областта на минимално инвазивната гръбначна

...
Светило на световната медицина в областта на минимално инвазивната гръбначна
Коментари Харесай

Светило на гръбначната медицина обучава ортопед-травматолозите на МБАЛ „Света София“

Светило на международната медицина в региона на минимално инвазивната гръбначна хирургия образова ортопед-травматолозите на МБАЛ „ Света София “ в столицата, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Д-р Ралф Вагнер гостува в България по покана на болничното заведение, като задачата на визитата му бе да образова млади български лекари на нововъведения в ендоскопската гръбначна хирургия. Д-р Вагнер е създател и началник на гръбначния център LIGAMENTA във Франкфурт, и има над 20-годишен опит в минимално инванзивната гръбначна хирургия.

По време на визитата си в болничното заведение доктор Вагнер показва опциите на ендоскопската хирургия при лекуване на дискови хернии, стеноза на гръбнака и дегенеративни гръбначни болести. В екип с ортопед-травматолозите на болничното заведение, водещият експерт извърши 6 интервенции в лумбална и шийна области на гръбначния дирек с инсталация и консумативи на немската компания Joimax – международен водач в производството на ендоскопска инсталация за гръбначна хирургия.

Д-р Вагнер е един от най-хубавите ендоскопски гръбначни хирурзи в Германия и Европа.

Ендоскопската гръбначна хирургия е типичен образец на тотална смяна в метода на живот на пациентите във връзка с качеството на интервенцията, и възстановителния интервал за пациентите след нея. Предимствата й пред класическата отворена интервенция са доста: напълно дребен прорез – под 0.5 см. за достъп на инструментите, който оставя едвам видим постоперативен белег; минимална кръвозагуба; по-добра визуализация на оперираното място за лекаря, т.е. – по-точно и дейно лечение; скъсен болничен престой и бързо възстановяване; както и по-бърза рехабилитация и високо качество на живот.

Хората с дискова херния и разнообразни контузии и формирания на гръбначния дирек са измежду главните пациенти на този тип хирургия. „ Чрез използването на ендоскоп най-добре можем да уточним къде е казусът у пациента “, описа за БГНЕС доктор Алпер Мурадов, който също е измежду водещите български ортопед-травматолози, експерт по ортопедия и травматология, и част от екипа на Клиниката по ортопедия и травматология в МБАЛ „ Св. София “. „ Предимствата на тази хирургия са доста, значимо е и извънредно бързото възобновяване на пациента. Не на последно място, този тип интервенции имат извънреден стопански резултат поради бързото връщане на пациента към работното място и всекидневието му “, добави доктор Мурадов. Процесът по образование на младите лекари по едноскопска хирургия, обаче, е много дълъг.

„ За страдание, първоначално, при въвеждането на тази миниинванзивна хирургия, има голяма устойчивост от останалите лекари, които избират отворения метод към тези интервенции “, споделя лекарят. Затова тук е значимо да се огледа успеваемостта на този тип ендоскопска хирургия по отношение на елементарната, и какви са затрудненията: в случай че при минимално инванзивната успеваемостта е над 95%, то при елементарната тя доближава до 75%, като след към 5 години при пациентите се появяват рецидиви.

При тези интервенции е значимо лекарят освен да има чисто медицински знания, само че е и значимо да има извънредно сръчни ръце, добавя притежателят на МБАЛ " Света София ", създател на Отделението по ортопедия и травматология, и също легенда на ортопедията – доктор Христо Мазнейков. При елементарните интервенции дисковата херния постоянно не се почиства добре, и рецидивира, което пък води до неустойчивост на гръбнака, изяснява ортопедът.

Упойката на пациента също е от извънредно значение при интервенцията, а при ендоскопската е допустимо да се извърши извънредно комплицирана интервенция единствено с местна анестезия. „ Това ни оказва помощ и на нас като лекари, и на пациента. Първо, пациентът може да спомага на хирурга, защото е в полусъзнание, и при досег с нерв той реагира, а това ни дава индикации какво е положението му. И второ, на четвъртия час след интервенцията той може да си отиде у дома “, добавя доктор Мурадов. Състоянието на полусън на пациента пази и него, и нас, добавя ортопедът.

Почти всички болести на гръбнака може да се оперират посредством ендоскоп, /без тежките сколиози – изкривявания на гръбнака/, като с това изцяло се измести елементарната хирургия, споделя още лекарят.

Важно е и че при интервенцията рентгеновото облъчване е извънредно понижено – от порядъка на 2-3 секунди.

При първите 100 пациенти времето за интервенция е било към два часа, след това с времето и ловкостта на хирурзите тя понижава фрапантно, а в този момент даже най-сложните случаи биват оперирани за към 45 минути.

Целта на хирурзите е да се стигне до 100% успеваемост на ендоскопските интервенции, което може да стане с дълготрайно образование на лекари, безапелационни са ортопедите.

За БГНЕС доктор Ралф Вагнер изясни, че 6-те осъществени в един ден интервенции са минали чудесно. „ МБАЛ “Света София “ удовлетворява всички условия, които са нужни за ендоскопски интервенции. Има цялостно съоръжение и задоволително операционни зали. Екипът тук е извънредно стимулиран да стартира да прави ендоскопски интервенции на гръбнака, и ще е премеждие за всички, само че в действителност това е бъдещето. Предимствата на този вид хирургия са доста, само че дано ви върна първоначално – при артроскопските интервенции на коляното, които започнаха със доста по-малка контузия на тъканите, с по-малък прорез за достъп. Днес при гръбначната хирургия работим с доста по-сложни връзки, по тази причина опериращите лекари би трябвало да минават непрекъснато образование и да се учат от хирурзи, които имат доста по-голям опит “, описа светилото в гръбначната ортопедия.

За първи път съм в София, времето ми тук мина единствено в интервенции, само че съм благополучен, че заварих сняг в София. Учуден съм и от гостоприемството на екипа на болничното заведение, както и от високото равнище на професионализъм по време на работа. По това си наподобявате с Германия. И тъй като София е столица на България, би било отлично да има формален ендоскопски център за гръбначна хирургия тук, приключи доктор Вагнер. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР