Стивън Алън Спилбърг е американски режисьор, сценарист и продуцент, роден

...
Стивън Алън Спилбърг е американски режисьор, сценарист и продуцент, роден
Коментари Харесай

10 от най-добрите филми на Стивън Спилбърг

Стивън Алън Спилбърг е американски режисьор, сценарист и продуцент, роден на 18 декември 1946 година. Той е номиниран шест пъти за Оскар за най-хубав режисьор. Печели със „ Списъкът на Шиндлер “ и „ Спасяването на редови войник Райън “.

Филмите „ Челюсти “, „ Извънземното “ и „ Джурасик парк “ държат бокс офис върхове за най-доходоносен филм, всеки за времето си.

На 14 година снима първия си филм по личен сюжет и с любителска камера, а през днешния ден списания Forbes дефинира положението му на 3 милиарда $. Женил се е два пъти и има седем деца. Ето 10 от най-хубавите филми на Стивън Спилбърг.

1. Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход

 10 от най-хубавите филми на Стивън Спилбърг

Един от обичаните филми, когато бях дете. Излиза през 1989 година В него Харисън Форд си партнира с Шон Конъри. Финалната сцена е снимана в античният град Петра в Йордания.

2. Извънземното

Излиза през 1982 година, съпродуциран и режисиран от Спилбърг. Номиниран е за Оскар за най-хубав филм и най-хубав режисьор.

3. Джурасик парк

 10 от най-хубавите филми на Стивън Спилбърг

Първата част от поредицата излиза през 1993 година и е основан по романа на Майкъл Крайтън. По това време се смята за най-хубавото достижение в потреблението на компютърно генерирани облици.

4. Списъкът на Шиндлер

Филмът е основан на автентичен случай и споделя за судетския немец и предприемач Оскар Шиндлер, който съумява да избави живота на над 1000 евреи по време на Втората международна война. Излиза през 1993 година и съумява да завоюва 7 Оскара.

5. Спасяването на редови войник Райън

 10 от най-хубавите филми на Стивън Спилбърг

Премиерата му е през 1998 година В него си партнират Том Ханкс, Мат Деймън, Едуард Бърнс и Том Сайзмор. Филмът има купища награди, част от които 2 награди Златен глобус, 2 награди на Британската академия и 3 награди на лосанжелиската рецензия.

6. A.I.: Изкуствен разсъдък

Премиерата му е през 2001 година Сценарият е основан на разаказа на Браян Олдис „ Супер играчките не се скапват цяло лято “. Има две номинации за Оскар и три за Златен глобус.

7. Специален отчет

 10 от най-хубавите филми на Стивън Спилбърг

Излиза през 2002 година Слабо основан е на едноименния роман на Филип К. Дик. В функциите си партнират Том Круз, Колин Фарел и Саманта Мортън.

8. Мюнхен

Световната му премиера е през 2005 година Филмът е въодушевен от действителни събития от 1972 година, когато на Олимпиадата в Мюнхен са убити израелските спортисти и последвалите събития. Лентата има две номинации за Оскар.

9. Боен кон

 10 от най-хубавите филми на Стивън Спилбърг

Световна премиера през 2011 година, а за България 2012 година Филмът е акомодация по едноименната пиеса и книга на Ричард Къртис. Има две номинации за Златен глобус.

10. Падащи висини

Това е научно-фантастичен сериал по концепция на Робърт Родат и продуциран от Спилбърг. Една от водещите функции е поверена на Ноа Уайли.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР