Спортът не е само рекорди, технологии и небосклон от звезди,

...
Спортът не е само рекорди, технологии и небосклон от звезди,
Коментари Харесай

10 шокиращи антирекорда и измами в спорта

Спортът не е единствено върхове, технологии и хоризонт от звезди, прибиращи милиони долари за достиженията си.

Той има и друга, колкото тъмна, толкоз и смешна страна на разгроми, падения и антирекорди.

Днес ви представяме 10 от най-любопитните случки от другата страна на прожекторите.

1. Катерачът в овчарския скок

На олимпиадата в Сейнт Луис през 1904 година японецът Савао Фуни втрещи съдиите в бранша за пастирски скок с невижданата си техника. Азиатецът решил да взе участие в тази дисциплинираност малко преди игрите, откакто решил, че не е мъчно да преодолееш високата летва. Първият опит на Фуни обаче бил анулиран след дълго заседание на слисаните рефери, откакто състезателят се разходил до скочището, забил пръта си в пясъка и почнал да се набира по него. Достигайки до върха, японецът просто се трансферирал от другата страна на височинната летва. Наложило се съдиите да обяснят на Савао, че разпоредбите изискват той да тича до скочището и по-късно да прескочи летвата.

Азиатецът не възразил и всички очаквали втория му опит. Тогава той се затичал по засилващата права, само че тъкмо преди да забие пръта си, набил внезапно спирачки и повторил техниката си от първия опит. Това преляло чашата и виждайки, че няма да излязат на глава с него, реферите дисквалифицирали Фуни. Савао обаче се оплакал, че тези хора са го лишили от почтено заработения златен орден, а в родината му даже имало протестни шествия. След този случай пък в овчарския скок трансформирали разпоредбите, забранявайки катеренето по пръта за скок. Японецът повече не се явил на съревнование, само че за това имало и друга причина – когато той се катерел по пръта, вниманието му привлякъл надпис: “Произведено в Китай ”. Гордият самурай по този начин и не могъл да елементарни такова огорчение.

2. Плувецът, който за малко не се удави

Летните олимпийски игри през 2000 година в Сидни (Австралия) ще се запомнят освен с редица върхове и допинг кавги, само че и със “знаменитото ” плуване на Ерик Мусамбани Малонга (на снимката) в спринта на 100 м, записвайки антирекорд на дистанцията с времето си от 1:52,72 мин, до момента в който олимпийският първенец тогава Петер ван ден Хуугенбанд финишира за 47,854 сек. Интересното в тази ситуация е, че Ерик се научил да плува единствено 8 месеца преди игрите и в никакъв случай преди този момент не бил виждал 50-метров басейн. Това не обезсърчило състезателя от Екваториална Гвинея и той даже направил нелош старт, като съумял да доплува до единия завършек на басейна.

За връщането обаче по този начин и не му останали сили и Малонга почнал да потъва. Съдийският състав наскачал да му оказва помощ, само че гордият гвинеец съумял някак си самичък да стигне до финала. “Последните 15 метра бяха доста комплицирани за мен, очевидно надцених опциите си ”, декларирал Ерик, откакто се свестил. Заради необикновеното слагане на ръцете във водата пък плувецът получил прозвището Змиорката. Малонга по този начин и не се явил повече на олимпиада, даже и откакто подобрил доста времето си до 57 сек.

3. Загубенякът боксьор и неговата фамилия

Абсолютният първенец по количество на извършени боксови срещи Риджи Стрикланд държи антирекорда и по загуби. Американецът взел участие в 363 багра в кариерата си, от които обаче записал цели 276 провали. Той почнал кариерата си на професионалния кръг на 19 година Без да жали сили, единствено за 1 месец той провел 15 срещи. Риджи проигравал мач след мач, като побеждавал единствено извънредно слабите си противници и скоро заслужил славата си на най-лошия боксьор.

Любопитното е, че цялата фамилия Стрикланд се оказала лишена от надарени състезатели. Братът на Риджи – Джери, бил пребит 100 пъти в 112 мача, жена му взела участие в 30 багра, от които победила единствено в 2 срещи, братовчед му Джош пък проиграл 68 от 74 мача, а племенникът Джей останал без триумф в 28-те пъти, в които излизал на кръга.

4. Спящият маратонец

Японският играч Шицо Канагури липсващ по време на маратона на игрите в Стокхолм и хвърлил в суматоха уредниците. Какво било изумлението им, когато намерили бегача добродушно да спи в една от къщите край трасето. Историята на Шицо стартира след към 30 км тичане, когато той почувствал мощна жадност. Японецът се отбил в една от крайпътните къщи, с цел да изиска вода.

Жалостивият притежател поканил състезателя в дневната си, а самичък отишъл в кухнята да подготви ободрителна напитка за госта си. Когато се върнал в хола с кана сок обаче, стопанинът заварил Канагури да спи сладко на дивана. Тогава той решил да го остави да си почине и даже го завил с одеяло, с цел да не настине. Така Шицо спал съвсем един ден и пропуснал финала. Японецът обаче по този начин и не не запомнил злополучната си отмора и 50 години по-късно, на 76-годишна възраст, той се върнал на същото място, където по този начин комично се провалил в маратона, и намерил сили да пробяга оставащата част от дистанцията.

5. Най-бавният спринтьор в историята на спорта

Антирекордът в лекоатлетическия спринт на 100 м се държи от… янки. Състезателят по американски футбол Тревор Мисипека трябвало да показва Американска Самоа на международното състезание по лека атлетика в Едмънтън (Канада) през 2001 година Първоначално от федерацията на Самоа декларирали състезателя си за мятане на диск. Два дни преди надпреварата обаче от интернационалната федерация уведомили централата, че спортисти с “уайлд кард ” за дребни страни могат да вземат участие единствено в бегови дисциплини и Мисипека бил записан в спринта на 100 м. Тежащият 133 кг спортист съумял да приключи дистанцията за време 14,28 сек, което го трансформирало в най-бавния спринтьор в историята и му донесло прякора Тревор Костенурката.

6. Да пуснеш 31 гола във вратата си

Още един антирекорд е записан на сметката на състезатели от Американска Самоа. В квалификациите за международното състезание по футбол през 2002 година тимът паднал с 0:31 от Австралия, която преди този момент съкрушила Тонго с 22:0. За откриването на резултата на австралийците им били нужни едвам 8 мин. Три минути по-късно пък голмайсторът в дуела Арчи Томпсън забил първия си от 13-те гола във вратата на противника. От този миг нататък злополучният вратар Нику Салапу имал единствено една задача – да вади топката от мрежата си.

7. Най-тежкото проваляне във волейбола

Волейболистките на Бангладеш пък са най-срамно изгубилите спортистки в историята на волейбола. Те съумели да запишат едвам 5 точки по време на дуела си от квалификациите за международното състезание през 2010 година против Тайланд, приключил с 0:3 гейма (1:25, 1:25, 3:25). При това тайландките даже не се стремили да извоюват успеха непременно, като наставникът им оставил на аварийна пейка трите си най-хубави волейболистки, които играели в турското състезание. Така волейболистките на Бангладеш “подобриха ” предходния антирекорд на Йордания, които 4 година по-рано изгубиха от китайките с 0:3 гейма (2:25, 4:25, 3:25).

8. Измамничката хермафродит

Титлата най-велика измамничка в историята на спорта по право принадлежи на полякинята Станислава Валасевич, която в цялата си кариера има на сметката си 18 международни върха, олимпийско злато от игрите през 1932 година в Лос Анджелис и сребро в Берлин през 1936 година в спринта на 100 м. Станислава се отличавала с невероятна за жена мощ и експедитивност и била идол на милиони хора по света. През 1980 година, на 79 години, тя станала свидетелка на въоръжен обир и била убита. При направената аутопсия се открило, че Станислава в действителност има мъжки полови органи. Било открито, че Валасевич в действителност е родена с мъжки и женски гени, от което следва, че великата спортистка в действителност била хермафродит. Родителите на спринтьорката и някогашният й мъж – боксьорът Нийл Олсън, с който полякинята живяла повече от година, отказали коментар.

9. Разгромени

Тайванският тим по ръгби е притежател на международния антирекорд в атрактивния спорт. По време на квалификациите за Световната купа през 2003 година тайванците губят от Япония с разгромното 3:155.

10. Баскетболни звезди – параолимпийски първенци

Международен скандал се развихри след параолимпийските игри през 2000 година в Сидни, откакто един от участниците в испанския тим – Карлос Рибагорда, разкри машинация на локалната федерация за спорт измежду умствено изостаналите. Според Рибагорда от централата изпратили изцяло здрави, професионални спортисти на параолимпиадата, които даже спечелили златните медали. Заради разразилия се скандал била назначена незабавна инспекция на интелигентността на баскетболистите, която посочила много висок IQ коефициент при всички членове на тима. Президентът на испанската федерация за умствено изостанали спортисти незабавно метнал оставка, като поел цялата виновност, само че отборът останал без медалите си.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР