Словакия има желание да предостави противовъздушни комплекси С-300 на Украйна,

...
Словакия има желание да предостави противовъздушни комплекси С-300 на Украйна,
Коментари Харесай

Словакия има желание да предостави С-300 на Украйна, но иска заместител от НАТО

Словакия има предпочитание да даде противовъздушни комплекси С-300 на Украйна, само че единствено в случай че получи заместващо въоръжение от НАТО. Това съобщи министърът на защитата Ярослав Над след среща с американския си сътрудник Лойд Остин в Братислава. Шефът на Пентагона съобщи, че няма какво да заяви по този въпрос. Москва предизвести, че даването на противовъздушни средства на Украйна ще бъде дестабилизиращ фактор, който няма да донесе мир в страната.

В Братислава Лойд Остин удостовери уговорките към сигурността на Словакия на фона на войната в Украйна. В отговор на журналистически въпрос дали Словакия е подготвена да даде желаната от Киев противовъздушна система С-300, домакинът Ярослав Над изрази подготвеност, само че единствено при съществуване на уместно заместващо въоръжение за страната му.

Единствената стратегическа противовъздушна защита, която Словакия има е С-300. Ако просто я дадем на Украйна, ще създадем празен ход в сигурността на НАТО. На първо място аз съм министър на защитата на Словакия и първата ми отговорност е да направя всичко по силите си с цел да подсигурявам сигурността на нашия народ и територия.

Интегрирането на новата комплицирана система " Пейтриът " със съществуващата военна инфраструктура на Словакия, както и образованието на персоналния състав, може да отнеме време, отбелязва Юроактив.

Словакия има една батарея С-300, наследена от руския интервал след разпадането на Чехословакия през 1993 година Страната чака да получи противовъздушни ракети " Пейтриът " в границите на новата бойна група на НАТО, която ще бъде ситуирана на нейна територия като част от укрепването на източния фланг на Алианса.

Лойд Остин съобщи, че няма какво да заяви по отношение на даването на заместващо въоръжение на Словакия, само че акцентира:

Единни сме в поддръжката си за Украйна и нейното право да пази своята територия. Решени сме да помогнем на храбрия украински народ, който пази себе си и своята независимост от неоправданата и непредизвиканата инвазия на Русия.

Шефът на Пентагона повтори позицията на Вашингтон против установяването на зона, неразрешена за полети над Украйна.

Нашият президент беше явен, че няма да изпратим американски сили да се борят в Украйна. При това обаче ще създадем всичко по силите си да подкрепим Украйна в нейните старания да брани територията си. Обявихме също, че налагането на зона без полети значи фактическо влизане в борба. Президентът Байдън сподели, че няма да се сражаваме с Русия.

След Братислава Лойд Остин идва на посещаване в София, където също ще договаря тематиката даване на противовъздушна система С-300 за Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР