Русия обяви, че е използвала в Украйна хиперзвукова ракета Кинжал.

...
Русия обяви, че е използвала в Украйна хиперзвукова ракета Кинжал.
Коментари Харесай

С какви хиперзвукови ракети разполага Русия?

Русия разгласи, че е употребила в Украйна хиперзвукова ракета " Кинжал ". Мишената била под земята склад за муниции в Югозападна Украйна. Атаката била осъществена през вчерашния ден. За първи път от началото на войната се удостоверява използването на хиперзвукова ракета. " Кинжал " развива скорост от 6 хиляди километра в час.

19 февруари. Пет дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Руски военни тестват хиперзвукова ракета Кинжал като част от оповестеното от тях тогава военно обучение. Кинжал се изстрелват от МиГ-31 и съгласно Русия могат да поразяват цели на разстояние до 2 хиляди километра. Почти месец по-късно украински обект е изумен от хиперзвукова ракета.

" На 18 март авиационната ракетна система " Кинжал " с хиперзвукови ракети унищожи огромен под земята склад за ракети и муниции на украинските войски в село Делятин в Ивано-Франковска област ", съобщи Игор Конашенков, представител на Министерството на защитата на Русия.

Хиперзвуковите ракети надвишават най-малко пет пъти скоростта на звукa и траекторията им може да бъде променяна по време на полет. Което ги прави сложни за забелязване и прихващане от общоприетите системи за противовъздушна защита.

В тирада през март 2018-а година Владимир Путин разгласи, че в южната част на страната е ситуирана нова свръхзвукова оръжейна система и че е почнало серийно произвеждане на свръхзвукови ракетни комплекси.

" Движи се към задачата като астероид, като огнена топка. Температурата на повърхността доближава 1602 градуса по Целзий. Въпреки това устройство се ръководи надеждно ", съобщи Владимир Путин.

Авангард - това е създаването, с която Путин се гордее изключително доста. Руските военни настояват, че ракетите от този вид развиват скорост 27 пъти скоростта на звука, че могат да трансформират траекторията и скоростта си, да носят нуклеарна глава и да покосяват цели на разстояние от хиляди километри.

Друга хиперзвукова ракета на въоръжение в Русия е " Циркон ", която се изстрелва от кораби или подводници. Според съветски специалисти скоростта, която развива е 9 пъти скоростта на звука.

Дни преди началото на войната Русия тества и ракети " Циркон ". Според военни анализатори, потреблението на ракети Кинжал в Украйна не дава на Москва стратегическо преимущество, само че има психически резултат.

Съединените щати също създават хиперзвукови ракети и към този момент сполучливо тестваха технологиите. През лятото Китай също организира няколко сполучливи теста с хиперзвукови ракети.

Според информациите на Пекин ракетата обиколила Земята в ниска орбита със скорост, която е пет пъти по-висока от тази на звука, само че е пропуснала задачата си с 30 километра.

В конкуренцията за основаване на хиперзвукови ракети се включи и Северна Корея с няколко теста. Пхенян се пробва да създаде ракета, която да комбинира преимуществата на сред континенталната балистична ракета с тези на крилата ракета.

Индия, Япония, Австралия, Франция и Германия също изследват технологиите за хиперзвукови ракети.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР