България няма да изпраща военна помощ в Украйна. Това стана

...
България няма да изпраща военна помощ в Украйна. Това стана
Коментари Харесай

България няма да изпраща военна помощ в Украйна

България няма да изпраща военна помощ в Украйна. Това стана ясно след срещата на Лойд Остин с премиера Кирил Петков.

Не е обсъждан въпросът за изпращането на въоръжения от София за Киев, разгласи министър председателят Кирил Петков.

Лойд Остин е на двудневно посещаване у нас. Америка ще изпрати в България рота " Страйкър ", която ще е част от бойната група на страната ни за укрепване на Източния фланг на НАТО.

Повече детайлности за срещата и акценти от взаимния брифинг вижте в директното включване на Александър Марков.



Съединени американски щати се съгласиха да дават една рота " Страйкър " – това е мощен знак към нашите съдружници. Това заяви министър председателят Кирил Петков след срещата с министъра на защитата на Съединени американски щати.

Ротата е под командването на висшия главнокомандващ за Европа и ще предложим нейният пълководец да е българин, добави Петков.

Не е обсъждан въпросът за изпращането на военни сили в Украйна , акцентира Кирил Петков.

Към този миг приказваме единствено за филантропична помощ, за обща тактика, за подсилване на Източния фланг. Решение за военна помощ на този стадий не е допустимо и то може да бъде взето единствено от Народно събрание, акцентира в отговор на въпрос Кирил Петков.



На въпрос на Българска национална телевизия към Лойд Остин водени ли са полемики за изпращане на военна мощност в Украйна, като Противовъздушна отбрана системи, той съобщи, че диалогът е бил с акцент за напъните за подсилване на Източния фланг.

Благодарим на България, че ще бъде една рамкова страна на една бойна група тук. Благодарим ви за напъните, добави Остин.

Искам да благодаря на секретаря на защитата на Съединени американски щати, че в този сериозен същинска съюзническа поддръжка на България. За страдание, към този момент няма нито една страна, която може да живее с илюзията за цялостна сигурност. Нашата сигурност е в груповата защита с нашите съдружници в НАТО. Ние сме НАТО, акцентира министър председателят Кирил Петков.

Българското държавното управление има ясна задача да усили нашите отбрани , изясни Петков.



Сред другите акценти в диалога е била военната подвижност – от Средиземно море Александруполис -Бургас - Варна - Констанца с път, влакова линия, мост на Дунав, добави Петков.

Руската експанзия сплоти НАТО и Европа. Силно впечатлени сме от куража и решителността на украинския народ. Тяхната битка е от сериозно значение за Международния ред и за общите полезности, които Съединени американски щати и България споделят, сподели от своя страна Лойд Остин.

Лично видях по какъв начин тези полезности се отразяват в топлото посрещане, което ни бе оказано.

Ние приветстваме всичко, което вършиме с цел да изпратите филантропична помощ на украинските жители, добави Остин.

Той акцентира, че доста значима стъпка е основаването на мултинационална група на НАТО и нашето партньорство в никакъв случай не е било толкоз мощно.



Вчера Лойд Остин и българският му сътрудник Драгомир Заков посетиха авиобаза " Безмер " и полигона " Ново село ", където тренира българският батальон, който е на непосредствено послушание на НАТО.

Целият брифинг гледайте ТУК:



Снимки: Министерски съвет







Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР