С колко бизнес или социални начинания се занимавате в момента?

...
С колко бизнес или социални начинания се занимавате в момента?
Коментари Харесай

Кариера по лична мярка

С какъв брой бизнес или обществени инициативи се занимавате сега? Ако са повече от едно, сте в тренда на бизнесмените на бъдещето. Т.нар. „ портфолио кариера “ съставлява професионална реализация, която обгръща няколко свързани или несвързани специалности. Накратко, в случай че визитката ви съдържа повече от една служба, занятие – да вземем за пример инвеститор/ ИТ експерт /социален бизнесмен, то сте на прав път в бързо изменящия се свят, който изисква еластичност повече от всеки път.

Портфолио кариерата не е от през вчерашния ден, само че релативно скоро терминът влезе във фокуса на вниманието. Възходът на работата от разстояние, търсенето на баланс сред персонален и професионален живот, смяната на корпоративната среда към по-емпатична и приобщаваща, не на последно място – стремежът към високи и растящи приходи от няколко източника, са измежду аргументите повече хора да се насочват към съчетаването на няколко специалности и занимания, в които се усещат „ в свои води “.

Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и раз „ OECD Future of Education and Skills 2030 “ (Бъдещето на образованието и уменията 2030) до 2030 година 50% от експертите ще изберат този вид професионална реализация. По данни от Англия от 2021 година над 63% от интервюираните имат портфолио кариера. 37% от тях са я стартирали след 2020 година Основният мотор зад това решение за тях е желанието да центрират своята професионална реализация към себе си – мощните си страни, потребности и желания, с предприемачески метод, вместо да влизат „ в непознати обувки “. Ейприл Лин, World Economic Forum Young Global Leader 2021, написа в публикация за „ Харвард бизнес ревю “, че този професионален път е инвестиция в бъдещо благоденствие. „ Бъдещето на трудовия пазар е нестабилно.

Въпреки всичко, което не можете да контролирате, поемането на персонална отговорност за всяко начинание от портфолиото ви е едно от нещата, които можете да контролирате. Бъдещето ви ще ви благодари. “ Отговорността е персонална и огромна, само че наподобява си коства.

Срещаме ви с три българки, чиято активност е образец за сполучлива портфолио кариера:
Ани Филипова: Ключово е основаването на постоянни пасивни приходи


Ани Филипова има професионален опит в банковите среди на три континента Европа, Африка и Близкия Изток и Азия. Последната й корпоративна позиция е основен действен шеф на Treasury and Trade solutions - мултимилиарден бизнес в Citibank Asia, покриващ 16 страни. През 2021 година взема решение да се насочи към портфолио кариера като бизнесмен, създател на „ Change Advisory “, консултант по промяна и цифровизация, член на бордове и надзорни препоръки, вложител и подкастър. Представлява Университета на Северен Илинойс (NIU) за Източна Европа. – Снимка Личен списък
Г-жо Филипова, по какъв начин стартирахте портфолио кариера и за какво?
През 2021 година взех решение да оставя корпоративния свят, с цел да основа личен бизнес. Това ми даде свободата да разпределя времето си по метод, който е в естетика с потребностите на моето семейство и персоналните ми желания. Исках да допринеса за образованието и по тази причина станах представител на Northern Illinois University. Исках да схвана какво е да управляваш стартъп и вложих в компания, разработваща самостоятелни мотокари. Станах и коуч. Работя с компании по огромни трансформации – цифрови или на фирмената просвета. Имам задължения и като мотивационен представител. Решението ми да напусна корпоративния свят беше посрещнато с отзиви, че такава фрапантна смяна е допустима за малко на брой, което ме стимулира да основа подкаста " Промяната е допустима ".

Сред постоянно изброяваните преимущества на портфолио кариерата са по-добър баланс „ работа-личен живот “, по-добра предвидимост за бъдещето, по-голяма финансова самостоятелност и повече приходи. Пропускам ли нещо или измежду изброените има и илюзорни прерогативи?

Портфолио кариерата ми дава опция да бъда стопанин на личното си време. Тя ми дава свободата да предпочитам по кое време, с кого и по какви планове да работя, от кое място, по кое време да почивам. Всичко това зависи единствено от мен и моето семейство.

Можем да реализираме доста по-високи приходи от заплата като наемен служащ, само че също по този начин единствено от нас зависи да намерим идващия план, договорка. Събираме 100% от плодовете на своя труд, само че също по този начин, когато загубим договорка, поемаме удара на 100%. Затова е доста значимо да изградим постоянни пасивни приходи: от вложения на фондовата борса, продажба на цифрови образования, книги, доходи от наеми и други
Има ли потребност от характерни предпоставки за сполучлива портфолио кариера? Каква е добавената стойност на този вид експерти за стопанската система?
Полезно е да имаме положително обучение, умения и опит по пътеките на портфолио кариера, която сме си избрали, достъп до запаси и връзки, които могат да ни оказват помощ да развиваме уменията си и да прекосяваме от една работа към друга. Професионалистите с портфолио кариера могат да прибавят доста стойност към националната стопанска система. Те постоянно внасят нови хрумвания и нововъведения, елементарно се приспособяват и работят в разнородни области, което води до напредък и развиване.
Какви провокации срещате?
Когато работиш по няколко разнообразни професионални посоки по едно и също време, може да бъде мъчно да откриеш време за образование. Когато си самичък началник на себе си, намирането на вътрешна мотивация и поддържането на високи равнища на сила може да бъде мъчно. Нужно е и да разширяваш непрекъснато своята мрежа от контакти и да търсиш нови благоприятни условия.
Кои са икономическите и обществени клопки на портфолио кариерата?
Освен променливите доходи, за които приказвах по-рано, ще загатна още няколко. Работата на свободна процедура или като съветник постоянно се прави независимо, което може да докара до чувство за изолираност и липса на обществена взаимоотношение. Затова е доста значимо да поддържаме положителни обществени контакти и непрестанно да разширяваме мрежата си на персонални и професионални познанства. Управлението на няколко разнообразни професионални уговорката по едно и също време може да бъде комплицирано и стресиращо, като изисква висока степен на самодисциплина и времево ръководство.
Какви стопански и обществени условия са нужни, с цел да има повече хора с портфолио кариери?
Гъвкавост на трудовия пазар: закони и регулации, които разрешават гъвкави форми на претовареност и поддържат работата на свободна процедура, краткосрочните контракти и други Нужни са системи за обществено обезпечаване, които дават отбрана на хората с нетрадиционни кариерни пътища, в това число здравни осигуровки и пенсионно обезпечаване. Трябва и смяна в публичните правила и усещания за работата, тъй че кариерните пътища, които не следват обичайния модел на цялостно работно време на едно място, да се ценят еднообразно.
Три съвета за сполучлива портфолио кариера?
Определете какво е най-важно за вас - насочвайте напъните си към работни пътеки, които ви разрешават да постигнете своите цели и да балансирате портфолиото ви. Всяка роля, която приемате, оформя вашия метод на живот. Вашите занимания би трябвало да се допълват, с цел да избегнете изгарянето и да запазите нужното за благополучието ви.

Портфолио кариерата постоянно води до променливи приходи. Важно е да установите кои детайли от кариерата ви способстват най-вече за финансовата сигурност и да гарантирате, че те покриват всичките ви съществени разноски.
Ваня Ананиева: Създаваме стойност, без да сме лимитирани от стопански модели


Ваня Ананиева е създател на езикови учебни заведения „ Интелект “, съучастник в уеб студио „ Фундаментал “, съосновател на плана „ Училище за бъдеще “ и на Фондация „ Предай нататък “. Тя е обществен бизнесмен и вложител в инициативи в разнообразни стопански сфери. – Снимка Личен списък
Г-жо Ананиева, по какъв начин избрахте пътеките, по които тръгнахте, и до каква степен те се допълват?
Всички действия и бизнес са в помощ на обществото. Продължавайки по пътя на езикови учебни заведения „ Интелект “, дружно със брачна половинка ми основахме организация за превод. Междувременно влязохме в бизнеса с ескейп стаи с “Лудостта на Гения ”. През 2017 година с Константин Рачев направихме студио за уеб и дизайн „ Фундаментал “. Година по-късно, дружно с Жюстин Томс, създадохме плана „ Училище за бъдеще “ - събитие, на което учители и шефове да почерпят познания от авторитетни източници и хора. През 2019 година стартирахме „ Интелектика “, съревнование за възпитаници по британски и немски език. С Георги Малчев учредихме Фондация „ Предай нататък “ през 2020 година, а импровизирано движим от 2015-а.
По-добър баланс „ работа - персонален живот “, по-добра предвидимост на бъдещето, по-голяма финансова самостоятелност, повече доходи….Кое е от това се случва при вашата работа?
Истината е, че времето не стига. Във всяка една свободна секунда работиш по някой план. Да, финансовата самостоятелност и множеството приходи са обозрим резултат на портфолио кариерата, с помощта на премерения риск. Ако даден бизнес не се случва съгласно твоите упования, другият би могъл да балансира по някакъв метод тази липса.
С какво най-вече се гордеете от своята портфолио кариера?
Може би с опцията да сътворяваме стойност за хората, без да се усещаме лимитирани от веригите на дадени стопански модели. Най-много се гордея с достиженията си в „ Интелект “ и може би с достиженията си в региона на добротворчеството.
Какви са първите три стъпки към сполучлива портфолио кариера?
Първата е да не ти пука. Обичайно предприемачът е сериен. Въпросът е до каква степен можеш да повярваш на фантазиите си и до каква степен ще ги оставиш да се разпрострат. Втората е да се учиш от грешките си. И третата е да бъдеш по-добър с най-малко един % всеки идващ ден. Всяко ново нещо, което научиш, е добре пристигнало.
Десислава Авджиева: Всички мои инициативи се допълват


Десислава Авджиева е шеф на Alternative Advertising - организация за образуване на събития и основаване на еднаквост на марки и тяхното разпространение. Председател на Асоциация на дамите бизнесмени в България „ Селена “. Професионална водеща на събития. Лектор, обучител и съветник на разнообразни бизнеси в направление маркетинг и бизнес тактика, ПР и други, събитиен мениджмънт. – Снимка Личен списък
Г-жо Авджиева, по какъв начин стартирахте портфолио кариера и за какво?
Стартирах портфолио кариера поетапно, заради обстоятелството, че маркетингът, ПР-ът и рекламата, както са разнообразни, по този начин и при обединяването им дават дълготраен резултат за бизнесите. Тя се породи най-много от желанието ми да приложа всички тези свои умения. Смятам, че всички инициативи, с които се занимавам, се допълват. Опитът ми от едно направление дава опция да бъда доста потребна и в другото. Организирайки събития и със пристрастеност към сцената, станах и професионална водеща. 
Кои са илюзорните прерогативи на портфолио кариерата?
Колкото и да има баланс сред персонален и професионален живот, в случай че портфолиото стане с прекомерно доста разклонения, тогава страда персоналният живот. В подобен случай влиза на помощ положителното ръководство на времето. Спасението от изгаряне става само с обособяване на време за природа, за пътувания и за околните. 
Какви провокации срещате?
За да мога да правя активност в този отрасъл и в тези разнолики, само че сходни специалности, се изисква да надграждам уменията си, да бъда в крайник с новите трендове в разнообразни сектори. Най-голямото предизвикателство е акомодацията и ученето бързо и навременно.
Кои са икономическите и обществени клопки на портфолио кариерата?
Икономически капан би било да не си водиш отчетност за някои от пипалата на портфолио кариерата. Когато започнеш да я практикуваш, постоянно имаш главно направление и от него идва базовият доход. Не би трябвало да се позволява да има повече разход на време и на сила за действия отвън главния доход, както и по-ниска проследяемост на приходите и надлежно - по-ниско осъществяване на приходите от спомагателните посоки в портфолиото. 
Какви са първите три стъпки към сполучлива портфолио кариера?
Първата стъпка е да бъдеш добър в една специалност. Втората стъпка е да положиш доста старания, да се научиш какви умения са нужни, с цел да изградиш второто направление от портфолио кариерата си. Третата стъпка е да създадеш дисциплинираност, влизайки от едното в другото портфолио направление. Важно е да имаш вътрешни правила - доколко да правиш едната активност и доколко - другата.
Текстът е част от бр. 118 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии. Темите и мненията са подбрани от екипа на списанието и не съответстват безусловно с публицистичната политика на Economic.bg.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР