Рядък меч, наречен Екскалибур“ от испанския град Валенсия е на

...
Рядък меч, наречен Екскалибур“ от испанския град Валенсия е на
Коментари Харесай

Археолози разбраха произхода на меча „Екскалибур“ във Валенсия

Рядък меч, наименуван „ Екскалибур “ от испанския град Валенсия е на 1000 години, което значи, че последно е бил употребен, когато огромна част от Испания е била подвластна на мюсюлмански владетели, разкриват нови проучвания. Дългият 18 инча (46 сантиметра) стоманен меч е открит в изправено състояние в гроб през 1994 година, което е повода да бъде наименуван „ Екскалибур “ на името на именития меч на крал Артур, който съгласно средновековния фолклор издърпал изправен меч от камък и по-късно се възкачва на трона на Англия.

Мечът от Валенсия е открит в къща от ислямската ера на север от античния римски конгрес, написа Live Science. Дръжката на меча е украсена с бронзови плочи и има прорези, които вършат меча по-лесен за боравене, споделят управляващите на град Валенсия в изказване. Въпреки че острието е открито в жилище от ислямската ера, една специфичност затруднява установяването на датирането на меча - той леко се извива към върха. Тази характерност се вижда и в мечове, направени от вестготите, които са управлявали Испания от 418 година до 711 година сл. Хр. Това повдига въпроса дали мечът датира от вестготски или ислямски (711 до 1492) времена.

За да отговори на този въпрос, градът заплаща стипендия на Хосе Мигел Осуна, археолог от университета в Гранада, с цел да откри от кой момент датира меча. Чрез проучване на металната структура на оръжието и седиментите, в които е открит мечът, той открива, че мечът датира от 10-ти век, когато Валенсия е била под мюсюлманско ръководство и името й е било Балансия. Той също по този начин открива, че размерът на оръжието и неналичието на предпазител за ръка допускат, че мечът е бил употребен от конник.

 

По време на мюсюлманското господство архитектурата, изкуството и литературата процъфтяват. Последният мюсюлмански щат в Испания се разпада през 1492 година, когато емирството на Гранада се предава на силите на крал Фердинанд и кралица Изабела. Артефактът е рядка находка, това е първият меч от ислямския интервал, открит във Валенсия, съгласно изказването.

Източник Actualno.com

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР