Русия и Казахстан наредиха на повече от 100 000 души

...
Русия и Казахстан наредиха на повече от 100 000 души
Коментари Харесай

Русия и Казахстан евакуираха над 100 000 души, след тежкото наводнение

Русия и Казахстан подредиха на повече от 100 000 души да се изтеглят, след най-тежкото наводняване в региона от най-малко 70 години насам. Бедствието бе провокирано от бързото размразяване на снеговете, което докара до повишение на речното равнище.


Потокът от топяща се вода заля десетки селища в планината Урал, Сибир и региони на Казахстан, ситуирани наоколо до реки като Урал и Тобол, които съгласно локалните управляващи са се повишили с метри за няколко часа до най-високите равнища, регистрирани в миналото, заяви Cyprus News.

Река Урал, третата по величина река в Европа, която тече през Русия и Казахстан и се влива в Каспийско море, на 5 март пропука насипна язовирна стена и наводни град Орск.

По течението на реката равнището на водата в Оренбург, град с към 550 000 поданици, се повишава.

Сирените в Курган, град на река Тобол, предизвестяват хората да се изтеглят неотложно. Извънредно състояние беше оповестено и в Тюмен, главен нефтодобивен район в Западен Сибир.

" Трудните дни за Курганска и Тюменска област към момента предстоят ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Владимир Путин беседва с казахстанския си сътрудник Касим-Жомарт Токаев, където над 86 000 души бяха евакуирани поради наводненията. Токаев съобщи, че наводненията евентуално са най-тежките от 80 години насам.

Най-тежко засегнатите региони са Атирауска, Актобинска, Акмолинска, Костанайска, Източноказахстанска, Северноказахстанска и Павлодарска област, множеството от които граничат с Русия и се пресичат от реки извиращи от Русия, като Урал и Тобол.

В Русия гневът избухна в Орск, когато минимум 100 души скандираха " позор за вас " против локалните чиновници, които съгласно тях са създали прекомерно малко./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР