Румъния е уведомила съюзниците от НАТО, че планира да номинира

...
Румъния е уведомила съюзниците от НАТО, че планира да номинира
Коментари Харесай

Румънският президент ще се кандидатира за генерален секретар на НАТО

Румъния е уведомила съдружниците от НАТО, че възнамерява да номинира своя президент за общоприет секретар на алианса, съгласно европейски чиновници, заяви " Блумбърг ".


Номинацията на президента Клаус Йоханис ще усложни напъните на някои от съдружниците да назначат отиващия си нидерландски министър председател Марк Рюте като идващ началник на Организацията на Северноатлантическия пакт.

С поддръжката на Съединени американски щати, Обединеното кралство и други огромни страни, Рюте от месеци е считан за любимец да управлява алианса от 31 членове, откакто мандатът на генералния секретар Йенс Столтенберг завърши през октомври.

Но някои членове от източния фланг на алианса отхвърлиха да дадат зелена светлина, защото упорстват за по-голямо посланичество от района на Източна Европа на висши позиции в организацията. Последните ръководители на алианса са от скандинавските страни или Нидерландия.

Пресслужбата на Йоханис не отговори на настояването за коментар. Говорител на Рюте сподели, че съдружниците от НАТО би трябвало да вземат решение за идващия общоприет секретар и отхвърли да разяснява повече.

Европейски и американски чиновници показаха подозрение по отношение на възможностите на Йоханис, като някои споделиха, че румънският напън евентуално единствено ще удължи процеса, преди Рюте в последна сметка да завоюва. Двама американски чиновници, които желаеха анонимност при разискването на въпроса, обявиха, че президентът Джо Байдън има високо мнение и за двамата претенденти, само че че Съединени американски щати към този момент са застанали твърдо зад Рюте.

Публичните изказвания в поддръжка на Рюте от чиновници на Съединени американски щати, Обединеното кралство, Германия и Франция, са обсъждани от някои чиновници в алианса като опит да се " запечата " кандидатурата на Рюте - и евентуално да се изключат други претенденти.

Естонският министър председател Кая Калас и латвийският външен министър Крисиянис Каринс също показаха интерес към позицията, само че страните им в последна сметка се въздържаха да ги предлагат за претенденти. Турция даде да се разбере, че би желала уверения от Рюте, в това число че той няма да се преценява единствено с членовете на Европейския съюз.

Йоханис сподели този месец, че „ би било неприемливо нито една от водещите длъжности, които се разискват тази година, да не бъде заета от някой от Източна Европа “, където членовете на НАТО се усещат „ оставени настрани “ в управлението на алианса.

С условие за единомислещо решение сред съдружниците страните от НАТО се пробват да реализират единодушие за правоприемник на Столтенберг до срещата на външните министри в Брюксел при започване на април за 75-ата годишнина на алианса.

Ролята на генералния секретар на НАТО ще бъде изключително сериозна през идващите години на фона на възходящата угриженост в Европа по отношение на уговорката на Съединени американски щати към сигурността на района.

Докато войната на Русия с Украйна се проточва, идващият началник на НАТО ще би трябвало да балансира, заобикаляйки всевъзможни директни последствия или по-широка ескалация сред алианса и Русия, като в същото време предизвиква съдружниците да поддържат военна и финансова поддръжка за Украйна, защото обществеността стартира да се уморява от разноски.

Румъния доста усили разноските си за защита през последните години и отделя цели 2,5% от своя Брутният вътрешен продукт за разноски за защита, надминавайки задачата на НАТО от 2%. Йоханис беше окуражителен от Тръмп за разноските на страната по време на предходния му мандат.

И въпреки всичко кандидатурата му мъчно ще реализира триумф, като се има поради, че румънеца Мирча Джоана сега е на значимата позиция на зам.-генерален секретар. Йоханис също може да бъде евентуален претендент да размени Шарл Мишел като ръководител на Европейския съвет. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР