Ръководителят на Гръцката православна архиепископия на Америка разкритикува британския премиер

...
Ръководителят на Гръцката православна архиепископия на Америка разкритикува британския премиер
Коментари Харесай

Гръцки архиепископ: Риши Сунак дълбоко оскърби гърците по света

Ръководителят на Гръцката православна архиепископия на Америка разкритикува английския министър председател Риши Сунак за това, че е отменил срещата с гръцкия си сътрудник поради мненията му, с които изиска връщането на Партенонските мрамори от Британския музей, заяви „ Политико “.


" Решението на Риши Сунак ненадейно да анулира срещата си с Кириакос Мицотакис по отношение на скулптурите на Партенона надълбоко оскърбява гърците по света ", написа архиепископ Елпидофорос в X.

" Тези статуи са мостри на нашето общо човешко завещание и тяхното обединяване в Атина извършва моралната и историческата отговорност на Англия ", добави той.

Сунак трябваше да се срещне с Мицотакис на 28 ноември. Но британецът анулира диалозите, откакто Мицотакис даде изявление за Би Би Си, в което настоя за връщането на Партенонските мрамори - античните статуи, които английският лорд Елджин е изнесъл от Гърция през XIX век.

" Изразявам разочарованието си, че английският министър-председател анулира плануваната ни среща единствено няколко часа преди тя да се състои ", съобщи Мицотакис.

Говорител на гръцкото държавно управление назова решението на Сунак да анулира срещата " невиждано " и " неуважително ".

Британската Лейбъристка партия се възползва от сагата, като водачът Киър Стармър упрекна Сунак, че се занимава с " дребна политика ", защото е отменил срещата с Мицотакис./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР