Процедурата за първоначално снабдяване с евробанкноти се осъществява на принципа

...
Процедурата за първоначално снабдяване с евробанкноти се осъществява на принципа
Коментари Харесай

Вземаме назаем първите евробанкноти

Процедурата за в началото доставяне с евробанкноти се реализира на правилото „ взимане назаем – следващо връщане “. С оглед на това в плана за бюджет за 2024 година не се възнамеряват средства за произвеждане на евробанкноти. Планирани са обаче средства за превоз и летищни такси. Това се показва в бюджета на Българска народна банка за идната година.

При определянето на нужното за 2024 година количество банкноти и монети са взети поради тяхното търсене, подмяната на изхабените в процеса на обращение банкноти и поддържането на нужните ресурси от банкноти и разменни монети. Разходите за нови банкноти са в размер на 9,491 млн. лева, нарастване със 17.3% по отношение на разноските по индикатора в бюджета на Българска народна банка за 2023 година За производството на 21 млн. броя банкноти с номинал 100 лв. са планувани 3,986 млн. лева При установяване на разноските за 2024 година са употребявани контрактуваните цени за доставка на банкнотна хартия и отпечатването на банкнотите, прецизират от Българска народна банка.

Разходите за произвеждане на нови монети през 2024 година са увеличени с 55.2% по отношение на тези за 2023 година и са в размер на 168,650 млн. лева, включително 44,171 млн. лева за отрязване на възпоменателни монети в осъществяване на признатата от УС на Българска народна банка монетна стратегия и за произвеждане и доставка на евромонети, както и за пакетиране на сетове с евромонети.

Планираните за 2024 година средства за произвеждане на разменни монети са в размер на 124,5 млн. лева, или с 22.5% повече по отношение на средствата в бюджета на Българска народна банка по този индикатор за 2023 година За покриване на потребността от разменни монети за обслужване на наличнопаричното обращение през 2024 година се планува да се отсекат 150 млн. броя разменни монети, излъчвания на Българска народна банка. Планираните разноски за възпоменателни монети са по-високи по отношение на 2023 година в следствие от включването на програмата за издаване през идната година на четири златни възпоменателни монети от серията „ Св. Богородица – Златна ябълка “ без избран тираж с тегло 7.78, 15.55, 23.33 и 31.10 година

Одобриха плана на нов закон за Българска народна банка

В бюджета се прецизира още, че според Закона за Българска народна банка възнагражденията на чиновниците в банката не могат да са по-ниски от тези на чиновници със сходни функционалности в други банки. Резултатите от извършеното изследване на равнищата на възнагражденията в банките към 1 юли 2023 година демонстрират, че не се постанова смяна на възнагражденията на чиновниците на Българска народна банка в осъществяване на условията, защото са съизмерими с възнагражденията на чиновниците със сходни функционалности в банките. Същото се отнася и за членовете на Управителния съвет на Българска народна банка, вследствие на което месечните им хонорари резервират размерите си от 2023 година, както следва: 20 036 лева на управителя; по 19 745 лева на подуправителите и по 6582 лева на другите членове.

С оглед на инфлационните процеси в страната и отчитайки динамичността на пазара на труда и дефицита на работна мощ, изключително в сегмента на висококвалифицираните фрагменти, както и поради нуждата от обезпечаване на кариерно развиване на чиновниците, възнагражденията на чиновниците на Българска народна банка са увеличени с 15.1% по отношение на миналата година.
 istock istock
На съображение на гореизложеното и по отношение на плануваното в бюджета за 2024 година нарастване на средствата за хонорари на чиновниците се чака общите междинни месечни хонорари по групи личен състав през 2024 година да доближат, както следва: за група „ управителен личен състав “ – 10 332 лева.; за група „ експерти “ – 4903 лева.; за група поддържащ личен състав – 2701 лева

Средствата за работна заплата са планувани въз основа на следните нормативни условия, регламентиращи заплащането на труда, а точно: 933 лева – размер на минималната работна заплата; 3750 лева – размер на оптималния застрахователен доход; опазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски за фондовете на държавното публично осигуряване; 8% – размер на здравноосигурителната вноска (при систематизиране на осигурителните вноски сред застраховател и обезпечено лице в съответствие 60:40). В осъществяване на нормативните условия, регламентиращи заплащането на труда, в бюджета са планувани средства за спомагателни хонорари за добит трудов стаж и професионален опит (по 1% за прослужена година) в размер на 402 хиляди лева и средства по отношение на плануваното нарастване на оптималния застрахователен приход за всички обезпечени лица от 3400 лева на 3750 лева, като са заложени 554 хиляди лева, се показва в бюджета на Българска народна банка.

За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bgПо тематаКакви заплати взимат в БНББНБ регистрира прогрес в заплащанията, свързани с еврото заплати бюджет Българска народна банка евромонети .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР