БНБ е проверила няколко кредитни институции във връзка с контролните

...
БНБ е проверила няколко кредитни институции във връзка с контролните
Коментари Харесай

БНБ проверява кредитни институции за заемите за жилище

БНБ е проверила няколко кредитни институции по отношение на контролните функционалности на банката по Закона за заемите за недвижими парцели на консуматори. Това излиза наяве от доклада на Българска народна банка, оповестен на уеб страницата й.  

През 2023 година са тествани три по-малко значими, една значима кредитна институция и пет небанкови финансови институции и е осъществена една хоризонтална инспекция в няколко кредитни медиатора. При две от тестваните кредитни институции са открити несъответствия със законовите условия във връзка с прилаганите правила и процедури за оценка на кредитоспособността на потребителите, установяват от Българска народна банка.

Проверката по тематиката за възнагражденията, получавани от чиновниците във всички кредитни институции, сподели, че са съобразени с условията на закона. По отношение на професионалното образование и компетентността на чиновниците обаче са открити частични несъответствия, оценени като несъществени.

При финансовите институции са установени основни пропуски в използването на условията на закона, свързани с оценката на кредитоспособността на потребителите, вследствие на което са издадени насоки за тяхното премахване, показват от банката Образувано е административнонаказателно произвеждане против една финансова институция.

Управителят на Българска народна банка: Следим деликатно обстановката на кредитния пазар

За прецизното използване на наредбите на Закона за гарантиране на влоговете в банките през 2023 година са осъществени целеви инспекции в две по-малко значими кредитни институции с оглед вярното установяване на сумата на обезпечените влогове, служеща за пресмятане на премийната вноска и правилното правене на отчетните форми. В тестваните кредитни институции се откриха несъществени пропуски при установяване на размера на влоговата база.

По всички постъпили през интервала тъжби, въпроси и запитвания от клиенти на кредитни и финансови институции бяха осъществени инспекции, за което лицата са известени или са ориентирани към способния орган по съответния проблем, регистрират от Българска народна банка.
 10-те най-рискови банки в Европа economic.bg
Българска народна банка е проверявала и банки във връзка със Закона за ограниченията против финансирането на тероризма. През 2023 година са осъществени 4 надзорни инспекции, включително на три по-малко значими кредитни институции и една взаимна инспекция от Българска народна банка и дирекция „ Финансово разузнаване “ на ДАНС на клон на банка. През годината са направени и четири хоризонтални инспекции в банки (две обхващаха всички кредитни институции, една – 4 банки, и една – 17 банки). Фокусът на тези инспекции беше: обзор на новост,

Поддържане на стабилността на банковата система и отбрана на ползите на вложителите употреба и относимост на личната оценка на риска по член 98 от ЗМИП; дейности за ограничение на използването на банките за задачите на финансиране на тероризъм; използване на групови политики и правила за клонове и дъщерни сдружения на банки в трети държави; опасности от изпиране на пари и финансиране на тероризъм (ИП/ФТ) при кореспондентските връзки.

Резултатите от завършилите инспекции не са наложили използването на ограничения. С цел възстановяване на активността на кредитните институции са  дадени рекомендации във връзка с предварителната защита против прането на пари и финансирането на тероризма, прецизират от банката.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР