Европейската централна банка е на път да намали лихвените проценти

...
Европейската централна банка е на път да намали лихвените проценти
Коментари Харесай

ЕЦБ сваля лихвите пре юни

Европейската централна банка е на път да понижи лихвените проценти на съвещанието си през юни, съгласно вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

" Ако нещата се движат в същата посока, както през последните седмици, ние ще разхлабим нашата рестриктивна парична политика през юни ", уточни той в днешно изявление за френското издание Le Monde.

" Ако приемем, че няма да има изненади от в този момент до съвещанието през юни, както казвате на френски, това е " приключен факт " ", уточни той.

Коментарите на Де Гиндос са в сходство с общия консенсус в ЕЦБ за начало на разхлабване на паричната и лихвена политика. Това, което обаче ще се случи след съвещанието през юни, изглежда по-противоречиво, като вицепрезидентът на централната банка цитира инфлацията в услугите, по-силния ценови напън в Съединени американски щати, геополитическата обстановка и нейното евентуално влияние върху петрола като опасности за идващите месеци.

" Нивото на неустановеност прави доста нестабилно това, което ще създадем в бъдеще. Вече загатнах юни. Колкото до това, което ще се случва по-късно, съм податлив да бъда доста внимателен ", означи Луис де Гиндос.

 Istock Istock
Той също по този начин означи, че " разноските за труд на единица продукция към момента нарастват, само че мисля, че вървим в вярната посока и ще забележим някои облаги в продуктивността ".

" Това, което Федералният запас взема решение, е от решаващо значение освен за Съединените щати, само че и за международната стопанска система, която също по този начин визира и еврозоната ", означи той във връзка на все по-голямата възможност Фед да забави във времето първото понижаване на главната американска рента.

" Обменният курс евро/щатски $ може да бъде един от каналите, посредством които ще има влияние (от възможните разлики при лихвените политики на ЕЦБ и Фед). Нямаме целево равнище за този продан курс, само че би трябвало да вземем поради въздействието на придвижванията на обменния курс при взимане на нашите решения ", уточни вицепрезидентът на ЕЦБ.

Относно икономическото показване, Де Гиндос уточни, че " водещите знаци в Европа сочат умерено възобновяване през втората половина на 2024 година, само че ние ще реализираме ритъм на напредък от по-малко от 1%, което е под нашия капацитет и е доста невисок ".
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР