Президентът на САЩ Джо Байдън ще използва посещението си в

...
Президентът на САЩ Джо Байдън ще използва посещението си в
Коментари Харесай

Байдън ще отдаде почит на Джон Маккейн в Ханой

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще употребява визитата си в Ханой, с цел да ускори имиджа си на обединител, като отдаде респект на паметта на Джон Маккейн - воин от войната във Виетнам, републиканец и пореден съперник на Доналд Тръмп.


Байдън стартира двудневно посещаване във Виетнам през днешния ден за задълбочаване на дипломатическите и икономическите връзки с комунистическата страна в изискванията на възходяща китайска агресивност и опасения за уязвимостта на веригата за доставки, съобщи Агенция Франс Прес.

Но с бързото приближаване на изборите през 2024 година Байдън държи едно око на акцията, даже когато е в чужбина.

80-годишният Байдън, който се бори за втори мандат, на 11 септември ще посети мемориала на Маккейн, отбелязващ мястото, където самолетът му е свален на 26 октомври 1967 година

Тежко ранен, водачът на изтребител Маккейн - наследник и внук на адмирали - е взет като военнопленник, затворен за повече от пет години и малтретиран.

След войната той се включва в политиката на Републиканската партия, служи като сенатор на Съединени американски щати в продължение на няколко десетилетия и се кандидатира за президент през 2008 година, когато е надвит от Барак Обама - и неговия претендент за вицепрезидент Байдън.

Маккейн печели огромно почитание и от хората във Виетнам поради работата си по построяването на мостове сред някогашните врагове.

Приятелство

Именно на сенатските скамейки Маккейн, прочут с самостоятелния си дух, се сприятелява с Байдън, демократ с доста друг генезис от неговия.

Байдън не се е сражавал във Виетнам, защото е бил освободен от наборната работа поради образованието си и астмата си, само че също по този начин не е протестирал против войната, както доста млади американци от неговото потомство.

Вече центрист по душа и уважаващ институциите, студентът Байдън е бил от тези, които носят сака, а не тениски с вратовръзки, емблематични за хипи придвижването, споделя той пред кореспонденти през 1987 година

" Други хора маршируваха. Аз се кандидатирах за поста ", добавя той пред " Вашингтон пост ".

Отдавайки респект на Маккейн, президентът отбелязва разликата с индивида, който може да бъде негов конкурент още веднъж следващата година: предшественика му Тръмп.

Когато Маккейн умря от рак на мозъка през 2018 година, Байдън произнесе прочувствена надгробна тирада на погребението му, като акцентира, че другарството им е надхвърлило политическите разлики.

" Името ми е Джо Байдън. Аз съм демократ. И обичах Джон Маккейн ", сподели той, като похвали " неостаряващия " кодекс на достойнството на Маккейн.

Той го приветства като образец за " американската история, основаваща се на почитание и благовъзпитание, съществена правдивост, непоносимост към злоупотребата с власт ".

Тръмп на голф игрището

Байдън към този момент беше взел решение да се кандидатира против Тръмп и неговата похвална тирада осъди меркантилния милиардер, който Маккейн презираше.

Тръмп, който също по този начин намерено показваше своята злост към Маккейн, играеше голф в деня на погребението му.

По-късно вдовицата на Маккейн прикани гласоподавателите да поддържат Байдън, което още повече подхрани недоволството на някогашния президент.

" Никога не съм бил почитател на Джон Маккейн и в никакъв случай няма да бъда ", съобщи Тръмп през март 2019 година

Отдавайки респект на някогашния боен воин на 11 септември - дата, която се е запечатала в американското схващане поради терористичните офанзиви от 2001 година - Байдън също по този начин ще се стреми да усъвършенства своите патриотични качества.

След като отпътува от Виетнам, президентът ще отиде във военна база в Аляска, с цел да уважи паметта на починалите от атентатите. Необичаен избор на място, в случай че не и изцяло невиждан - нормално " главнокомандващият " посещава Ню Йорк или някое от другите места, потърпевши на 11 септември. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР