Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаря с

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаря с
Коментари Харесай

Фон дер Лайен посети Филипините с цел укрепване на отношенията между Брюксел и Манила

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беседва с президента на Филипините Фердинанд Маркос младши в символ на възстановяване на връзките след бурния интервал сред Европейски Съюз и неговия предходник във връзка с правата на индивида.


Фон дер Лайен дойде в Манила в неделя вечерта за първото сходно посещаване на най-високо ниво от близо шест десетилетия връзки с Филипините. Посещението ѝ има за цел да ускори дипломатическите, комерсиалните и общите връзки и връзките в региона на сигурността, обявиха европейски и филипински публични лица, като прибавиха, че тя идва по покана на Маркос.

Очакваше се диалозите на Фон дер Лайен и нейната делегация с филипински публични лица да обзет и възможностите на Филипините да запазят специфичните търговски тласъци според от спазването на интернационалните конвенции за човешките и трудовите права и положителното ръководство, заяви Ей Би Си Нюз.

През февруари група европейски парламентаристи обявиха, че възможностите на Манила да резервира тези тласъци, в това число понижени мита за необятен набор от артикули, ще се усилят, в случай че дълго арестуваният опозиционен водач бъде освободен и Филипините се причислят още веднъж към Международния углавен съд.

Търговските тласъци на Европейския съюз в границите на по този начин наречената Обща скица за преференции (ОСП плюс) за Филипините и седем други разрастващи се страни се основават на спазването от тяхна страна на повече от две дузини интернационалните конвенции за човешките и трудовите права, опазването на околната среда и положителното ръководство.

Търговските тласъци, от които Филипините започнаха да се възползват през 2014 година, ще приключат през декември и държавното управление ще може да кандидатства още веднъж в границите на две години, с цел да ги резервира, обявиха тогава европейските законодатели.

Но Филипините бяха подложени на остра рецензия от страна на Европейски Съюз по време на шестгодишния мандат на някогашния президент Родриго Дутерте, основно поради кървавите репресии против опиатите, които той ръководеше и вследствие на които починаха повече от 6000 души, най-вече дребни обвинени. Маркос наследи Дутерте през юни предходната година.

Убийствата провокираха следствие на Международния углавен съд като допустимо закононарушение против човечеството. През 2018 година Дутерте отдръпна Филипините от Международния углавен съд, само че неговият прокурор продължи да проверява необятно публикуваните смъртни случаи, настъпили в годините, когато страната към момента беше част от основания в Хага съд.


След това Дутерте постоянно се нахвърляше върху рецензиите на Европейски Съюз към бруталните му ограничения за битка с опиатите с нецензурни прояви.

Европейските парламентаристи също по този начин неведнъж са претендирали освобождението на опозиционния водач и някогашен сенатор Лейла де Лима - най-яростният критик на Дутерте, която беше задържана и арестувана през 2017 година по обвинявания в приложимост на опиати, които съгласно нея са били изфабрикувани от Дутерте и неговите чиновници, с цел да ѝ попречат да проверява убийствата.

Хана Нойман, която ръководеше европейската делегация по време на визитата ѝ във Филипините през февруари, съобщи на конференция, че изискванията за отбрана на правата при ръководството на Маркос са " по-добри, в сравнение с при ръководството на президента Дутерте " в отговор на въпрос. " Има доста известия, които в действителност биха могли да подобрят нещата, в случай че бъдат изпълнени ".

Тогава делегатите приветстваха " уговорката на Маркос да промени фокуса на " войната против опиатите " от углавен метод към предварителна защита и рехабилитация ".

Те обаче обявиха, че съгласно известията извънсъдебните убийства не престават, и подчертаха нуждата всички убийства да бъдат разследвани, а причинителите да бъдат подведени под отговорност, с цел да се води битка с безнаказаността.

Запитан дали решението за освобождение на де Лима и за присъединение към МНС би нараснало възможностите на Филипините да продължат да се употребяват от комерсиалните тласъци на Европейски Съюз, Нойман съобщи, че това би било " мощен знак в каква посока желае да се движи страната ".

" Европейският парламент е напълно явен, че всеки, който желае да има преференциален достъп до европейския пазар, би трябвало да съблюдава обществените стандарти, стандартите за правата на индивида и стандартите за околната среда ", сподели тя. " Това условие няма да изчезне. " /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР