Преди три десетилетия на пазара Маркале в Сараево беше извършено

...
Преди три десетилетия на пазара Маркале в Сараево беше извършено
Коментари Харесай

Три десетилетия от извършеното от сърби клане на пазара Маркале в Сараево

Преди три десетилетия на пазара " Маркале " в Сараево беше осъществено кръвопролитие, при което бяха убити 68 и ранени 142 жители. Оцелелите поданици на столицата на Босна и Херцеговина споделят, че болката и картините на ужаса не избледняват и че всяка последваща годишнина от жестокостта на армията на Република Сръбска е по-трудна.


Денят в памет на всички убити и ранени жители на Сараево от 1992 до 1995 година и 30-годишнината от клането на пазара " Маркале " в Сараево бяха маркирани в понеделник, 5 февруари, с осъществяване на националния химн на Босна и Херцеговина, поднасяне на цветя, молитва и минута безмълвие.

Обстрелът е измежду закононарушенията, за които някогашният сръбски водач Радован Караджич бе приет за отговорен от Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия.

Съдът на Организация на обединените нации в Хага осъди на пожизнен затвор и някогашния пълководец на босненските сърби Ратко Младич за присъединяване му в упражняването на гнет измежду цивилното население и етническо пречистване в Босна.

Първото от двете кланета на пазара " Маркале " в центъра на Сараево се случва на 5 февруари 1994 година сред 12:10 и 12:20 ч., когато от позициите на армията на Република Сръбска, ситуирани в региона на Мркович, е изстрелян 120-милиметров минометен снаряд. Гранатата пада върху препълнения с хора пазар, като убива 68 жители, а 142 са тежко и леко ранени.

Пазарът в остарялата част на Сараево беше обстрелван два пъти. След февруари 1994 година, в клането в самия завършек на войната, на 28 август 1995 година, наоколо до градския пазар " Маркале ", умират 43 цивилни жители, а 84 са ранени.

По време на войната в Босна и Херцеговина от 1992 до 1995 година най-оживеният пазар в Сараево, " Маркале ", е едно от местата за доставяне на жителите на обсадения град. На това място се търгуваха хранителни артикули и всичко, което можеше по някакъв метод да помогне на жителите на Сараево да оцелеят в сложните дни на войната и обсадата.

Точно по тази причина в битката за оцеляване в обсадения град на оня съдбовен 5 февруари на пазара " Маркале " участва и Вахида Твико, която в изявление за AA показва, че спомените за клането са към момента пресни, че към момента вижда пред очите си подиуми на кръв, и че всяка последваща годишнина от тази покруса е все по-тежка за нея.

" Всеки ден беше сериозен. Всеки път, когато отивах, стреляха снайперисти, само че аз продължавах да вървя там. Бях тъкмо тук в деня, в който падна снарядът. Започнах да тичам, не знам накъде, мъжът ми ме догонваше. Не знам какво се е случило. Дори не знам по какъв начин съм чула тази експлозия. Когато видях какво се е случило и какъв брой доста кръв има на всички места, припаднах. Просто не можеш да го гледаш ", сподели Твико.

Припомняйки си ужасяващите подиуми от клането, Твико споделя, че към момента има пред очите си облика на мъртвата жена, чиято глава е била на масата, а тялото ѝ - до масата на пазара.

" Сърцето ми спря от боязън. Тела, ръце, крайници, на всички места имаше тела ".

Подчертавайки, че към момента ѝ е мъчно да приказва за тази контузия, тя съобщи, че единствено тези, които са я видели, могат да схванат какъв брой ужасна е била тя.

Твико губи и сина си по време на войната, а също така се грижи и за болната си щерка.

" Това се случи на 10 юни 1993 година Носех мъртвия си наследник... Припаднах, когато стигнахме до болничното заведение ", споделя Твико.

В края на диалога тази смела жена сподели, че ѝ е било мъчно, само че че единственото ѝ предпочитание е децата да бъдат по-добри, да няма повече борби и войни на никое място. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР