Преди първите туристи да изпълнят улиците на Несебър, в единственият

...
Преди първите туристи да изпълнят улиците на Несебър, в единственият
Коментари Харесай

В навечерието на летния сезон: Отвориха за туристи обновения Етнографски музей в Несебър

Преди първите туристи да изпълнят улиците на Несебър, в единственият град на ЮНЕСКО у нас, отвори порти обновеният Етнографски музей в Стария град. Сградата е монумент на културата, характерен представител на несебърската жилищна архитектура от късния интервал на българското Възраждане. Тя е известна, като къщата на Москояни, строена през 1840 година от богат гръцки търговец, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.


Освен ремонт на постройката, по нов метод е изложена и непрекъснатата експозиция с обособени тематични кътове за история на Несебър, население, къщи, просвета и традиции, обичайни занаяти и занаят, домакинство и кулинария. Издирени и закупени са и нови експонати, които да я обогатят.


Изпълнено е ново експозиционно осветяване, доставено e високо профилирано акустично и мултимедийно съоръжение.


Чрез въвеждане на интерактивни действия се обезпечава по-голяма видимост и в двете посоки взаимоотношение сред посетителите и музейните експонати.

„ Реставрацията и поддръжката на паметниците на културата и тяхното запазване и популяризация са основна задача в политиката на няколко генерации управници на Несебър. Наскоро Община Несебър мина сполучливо първия стадий на утвърждение за финансиране на планове за реституция на църквите „ Христос Пантократор ", „ Св. Михаил и Гавраил " и „ Св. Тодор ". С обновяването на тези храмове ще затворим цикъла от реставрационни действия, които пред години започнахме с реализиране на плана „ Духовен път ". По-миналата година със лични средства реставрирахме знаковата за Несебър мелница на провлака.. " разяснява за БГНЕС кметът на Несебър Николай Димитров./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР