Поколението Z (Gen Z) е в центъра на вниманието на

...
Поколението Z (Gen Z) е в центъра на вниманието на
Коментари Харесай

С поглед в бъдещето: Говорят ли компаниите езика на поколението Z

Поколението Z (Gen Z) е в центъра на вниманието на марките и фирмите. Те са идната генерация консуматори и чиновници, които ще се влеят в стопанската система и са доста по-различни като привички, полезности и мотивация от предходните генерации.

За работодателите това постанова редица промени в политиките за ръководство на човешките запаси, насочени към нововъведения както в процесите по асортимент, по този начин и в процесите за посрещане на нови чиновници, ръководството на гения, спомагателните образования и даже корпоративната обществена отговорност, която поколението слага като значим фактор при избора на компания.
Какво търсят Gen Z?
В стотици материали на разнообразни организации и институции, в това число и на Българската стопанска камара, се дискутират присъщите черти и движещите полезности на това потомство.

Генерация Z е родена в цифровия свят и носи всички негови черти – нов, бързо разрастващ се, с неизчерпаеми благоприятни условия, отворен към смяна, сензитивен към общовалидни тематики, обвързван със света и решен да го усъвършенства.

Младежите от това потомство считат, че кариерата има смисъл само, когато води към личностно израстване и носи социална изгода. Не се прекланят пред престижи, само че се вслушват с подготвеност в ментори, подготвени да споделят знанието си с тях и да им оказват помощ в задачата да създадат света по-добър.

И не на последно място, поколението Z цени високо салдото сред работа и персонален живот и се стреми да го получи още тук и в този момент, в младостта си, а не да отсрочва живеенето за по-късен стадий, както вършат предходните генерации.
Имаме ли връзка с Gen Z?
Научиха ли към този момент фирмите да приказват на езика на поколението Z? Лидл България имат добър опит по тематиката.

Неслучайно за пета поредна година са отличени като топ шеф в страната и Европа от интернационалния Top Employers Institute и то с още по-висок резултат в сертификационния развой спрямо предишна година. 

Най-съществена е преднината на компанията тъкмо в тематики, които мощно вълнуват Gen Z – разнообразие, равнопоставеност и включване, кариера, благоденствие на чиновниците, въвеждащо образование и привличане на гении, както и цифрови HR процеси.

Като корпоративен жител Лидл България е тъкмо подобен – иноватор, бързо разрастващ се, виновен към хората и природата, мощно зает с публично значими дела и решен да способства за по-добро бъдеще.

Освен конкурентните равнища на възнаграждение, непрекъснато обогатяващ се пакет с придобивки, отговарящ на потребностите на чиновниците в разнообразни стадии от техния живот, компанията влага и в мощни обучителни стратегии, които образуват скъпи за бъдещето умения. Така Lidl стимулира сегашния си екип, само че и притегля интереса на доста от младежите.
Социално виновна компания
Може би най-разпознаваемият образец за обществена ангажираност на Лидл Българя е самодейността „ Ти и Lidl за нашето на следващия ден “. Всяка година компанията подарява забележителен фонд за реализацията на цивилен хрумвания, които се стремят да усъвършенстват живота на хората от цялата страна. В тазгодишното издание за първи път със свои хрумвания имаха право да аплайват и юношески групи под 18-годишна възраст и три от тях завоюваха финансиране, с цел да осъществен концепциите си за смяна измежду своите локални общности.

Силен отзив получават и другите начинания, ориентирани към запазване на околната среда, които обичайно организира ритейлърът, в това число пилотният план за назад приемане на пластмасови бутилки и кенчета, който акцията започва през март 2023 година

Най-новата акция #ХраненеСмисъл сложи във фокуса доста значим аспект от грижата за здравето – осъзнатото хранене, което е тематика от особена значимост и за поколението Z.
Не чакайте Gen Z да ви потърсят, вие отидете при тях
Поколението Z обича да търси информация и елементарно стига до това, което го интересува. В същото време обаче чака взаимност в връзките и счита, че колкото е значимо ти да търсиш своя евентуален шеф, по този начин и той би трябвало да се пробва да те откри.

Затова с изключение на събитията, свързани с кариерно насочване, в които Лидл България взе участие или провежда, директният път, по който от компанията доближават до младите гении, е през особено създадени юношески стратегии, насочени към разнообразни възрастови групи на поколението Z – дуално образование за учащите в професионални гимназии, практикантска стратегия за пълнолетни възпитаници, които търсят работа за летните месеци, летен стаж на студенти, които получават непосреден опит в другите отдели на компанията, работейки по съответни планове и трейни стратегия за младите висшисти, насочени към управителни позиции.

Интересът към тях нараства, а противоположната връзка от страна на участниците е доста положителна. Това стимулира компанията непрекъснато да развива тези формати и да дава все по-атрактивни условия с добавена стойност под формата на професионални образования, стимулиращи награди и построяването на общественост от гении.

Над 1000 младежи са минали през младежките стратегии на Лидл България. Част от тях остават на непрекъснати позиции в компанията, а останалите образуват мощна алумни общественост на гении.

Ние в Лидл България, считаме, че младите са мостът, който ни свързва с бъдещето. Те са преходът към новите хрумвания, проводникът на новото мислене. И това не е факсимиле, а откровена позиция: да дадеш старт на някого без опит не безусловно е елементарно: изисква самообладание, поддръжка, схващане. Но имаме вяра, че капацитетът е най-съществен: предпочитание, проактивност и самоотверженост - това са верните съставки, от които ние " забъркваме " културата в компанията. Затова даваме късмет освен на построените експерти, само че и на младежите, които имат качествата да се възползват от опциите за развиване, които компанията предлага. Знаем, че по-късно те ще разпрострат капацитета си, тъй като нашата среда е подкрепяща за всеки, който не се плаши да  бъде деен, да гради своето бъдеще дружно с бъдещето на компанията ", споделя Катерина Шопова, шеф „ Човешки запаси “, Лидл България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР