Основните износители на газ се срещнаха в Алжир на фона

...
Основните износители на газ се срещнаха в Алжир на фона
Коментари Харесай

Среща на износителите на газ в Алжир

Основните експортьори на газ се срещнаха в Алжир на фона на продължаващото напрежение на пазарите след нахлуването на Русия в Украйна, до момента в който през тази година се чака мощен растеж на търсенето, съобщи Агенция Франс Прес.


Сутринта в Алжир се организира министерска среща на представителите на членовете на Форума на страните експортьорки на газ (GECF) в навечерието на срещата на върха на техните водачи, на която се чака да участват алжирският президент Абделмаджид Тебун, иранският му сътрудник Ебрахим Раиси и емирът на Катар Тамим бен Хамад ал Тани.

Основаният през 2001 година ГЕКФ сплотява 12 страни: Алжир, Катар, Русия, Иран, Боливия, Египет, Екваториална Гвинея, Либия, Нигерия, Тринидад и Тобаго, Венецуела и Обединените арабски емирства.

По данни на клуба на неговите членове и на седем други асоциирани страни се падат 70 % от потвърдените газови ресурси и 51 % от международния експорт на полутечен природен газ (ВПГ).

При откриването на срещата на министрите алжирският министър на енергетиката Мохамед Аркаб акцентира нуждата от " непрестанен и сериозен разговор сред производителите и потребителите за създаване на обща визия, ориентирана към бъдещето, в която се признава възходящата роля на природния газ в международния енергиен микс като резистентен и конкурентен източник, кадърен да подсигурява енергийната сигурност ".

В резюме на годишния си отчет " Глобална газова вероятност за 2050 година ", GECF оцени, че природният газ " ще остане незаместим през идващите десетилетия ".

" До 2050 година търсенето на природен газ се чака да нарасне с впечатляващите 34 %, което ще усили доста каузи му в международния енергиен микс от сегашните 23 % на 26 % ".

В последния си тримесечен отчет, оповестен през януари, Международната организация по енергетика (МАЕ) оцени, че международното търсене на газ би трябвало да нарасне " мощно " през 2024 година спрямо 2023 година, подкрепено от прогнозите за по-студено време и по-ниски цени.

Пазарите на газ са подложени на напън след възобновяване след Ковид-19 в края на 2021 година и още повече след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година, което подхрани вноса на полутечен природен газ по море, изключително от Съединени американски щати, с цел да компенсира фрапантното понижаване на доставките на съветски газ по тръбопроводите за Европа.

Алжир е водещият експортьор на природен газ в Африка. В устрема си да диверсифицират доставките си и да понижат зависимостта си от съветските въглеводороди, няколко европейски страни - изключително Италия - се насочиха към алжирския газ. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР