Норвегия ще предостави на Украйна нов принос, включително финансиране, за

...
Норвегия ще предостави на Украйна нов принос, включително финансиране, за
Коментари Харесай

Норвегия ще предостави на Украйна нови средства за противовъздушна отбрана

Норвегия ще даде на Украйна нов принос, в това число финансиране, за възстановяване на противовъздушната защита на страната, съобщи норвежкият министър-председател Йонас Гахр Стьоре, представен от „ Киев индипендънт “.


Противовъздушната защита на Украйна е под огромен напън през последните месеци на фона на офанзивите с съветски ракети и дронове и забавянето на помощта от Съединени американски щати.

Стьоре съобщи, че има " обилни суми ", които ще бъдат ориентирани към противовъздушната защита на Украйна, само че не посочи точната сума.

" Ще се върнем към този въпрос, когато представим ревизирания бюджет. Това е скъпо, само че запазването на мира и свободата коства пари. Тези, които заплащат най-високата цена, са Украйна и украинците ", сподели Стьоре.

Премиерът добави: " Изработването на противовъздушна защита лишава време. Това значи, че би трябвало да изпратите противовъздушна защита от личните си хранилища ".

Не стана ясно незабавно каква част от новия принос на Норвегия ще бъде финансова и каква част ще се състои от военно съоръжение.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи на 19 април, че съдружниците от НАТО са поели ангажимент да дават на Украйна повече системи за противовъздушна защита, в това число „ Пейтриът “. Столтенберг добави, че по това време не може да разяснява съответния брой на новите вноски.

Норвегия в последно време усили напъните си за увеличение на производството на отбранителни артикули както за вътрешни потребности, по този начин и за поддръжка на Украйна. През януари Осло отпусна 2 милиарда норвежки крони за тази цел.

По данни на Института за международна стопанска система в Кил, който следи интернационалната помощ за Украйна, Норвегия е поела ангажимент за 7,5 милиарда евро за Украйна от февруари 2024 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР