Нома поразява устата и лицето и разрушава кожата и костите.

...
Нома поразява устата и лицето и разрушава кожата и костите.
Коментари Харесай

Оцелелите остават обезобразени за цял живот: Болестта, която поразява лицето и душата

Н ома поразява устата и лицето и унищожава кожата и костите. Ако не се лекува, гибелта настава бързо. А оживелите остават обезобразени за цялостен живот. И до през днешния ден не е изцяло ясно какво тъкмо провокира подлата болест. Това пише Гудрун Хайзе за . 

Нома нормално стартира с инфектиране на венците, само че доста бързо се популяризира по цялото лице. Поразява устните и лицевата мускулатура, челюстите, бузите, носа. Обикновено са нужни единствено няколко дни, с цел да бъдат изцяло разрушени засегнатите елементи от лицето. Заболяването не е заразно, само че все пак всяка година в Африка се разболяват десетки хиляди хора.

18-годишната Амина разказва по какъв начин се е почувствала, когато е схванала, че страда от това заболяване. " По това време бях доста изтощена, като че ли имах тресчица. След това и двете ми уши се подуха. Когато опипах с ръка лицето си, усетих, че на едно място то е доста меко. После опипах и бузите си, където към този момент се беше образувала дупка. " Историята на Амина е част от документалния филм " Restoring Dignity ", основан от " Лекари без граници " взаимно с френски създатели.

Оцелелите остават обезобразени за цялостен живот

Заболяването, наричано още воден рак, се предизвиква от разнообразни бактерии. Обикновено те са естествена част от микрофлората в устната празнина. Изследователите допускат, че недохранването и неприятната хигиена на устната празнина отслабват имунната система, което улеснява проникването на бактериите.

Рисков фактор са и предходни болести като морбили или малария, защото също въздействат на имунната система. Все още обаче не е задоволително изследвано какво тъкмо отключва заболяването и по какъв начин се развива тя.

И въпреки всичко е реализиран прочут триумф в битката с подлото заболяване: в края на декември 2023 година Световната здравна организация (СЗО) включи нома в листата с подценяваните тропически заболявания. Това цели да притегли повече внимание към нея, а също и финансови средства, нужни за проучвания - диагностика, лекуване и предварителна защита на заболяването.

Нома се среща най-много в Африка, а Нигерия е най-засегнатата страна. Заболяването поразява най-вече деца под седемгодишна възраст. Годишно се разболяват към 140 000 деца, 90% от които умират през първите две седмици, в случай че не стартира незабавно лекуване с антибиотици. Това е единственият метод да се спре гангрената. Често обаче оживелите остават с рани и обезобразявания по лицето. За тях говоренето, храненето и даже дишането се трансформират в изтезание.

Тъй като заболяването обезобразява лицето, засегнатите страдат цялостен живот . Поради боязън от дискриминация и обиди децата не смеят да вървят на учебно заведение, а и самите им родители ги крият от позор. Това на процедура свежда до нула обществените им контакти.

В болничното заведение " Нома " в Сокото, Нигерия, нещата са разнообразни, споделя здравната сестра от Германия Фабиа Касти, която се е грижила за пациенти с нома в продължение на девет месеца. " Там децата могат да излизат на открито, да играят с други деца, да се смеят. Понякога човек даже не помни, че това са деца с нома, които са се преборили с подлото заболяване ", споделя Касти.

Какво може да облекчи страданието

Лечението в болница продължава първоначално сред четири и шест седмици. След това пациентите нормално би трябвало да изчакат една до две години, преди да бъдат включени в листата за интервенция за поправяне на тежките деформации.

" Операциите се организират три до четири пъти годишно. За задачата се събира екип от интернационалните хирурзи и анестезиолози. Последния път имахме към 40 пациенти, които бяха оперирани в границите на две седмици ", споделя Фабиа Касти.

Много от пациентите не могат да се хранят обикновено и се затрудняват да приказват, защото заболяването е унищожила огромни елементи от лицето им. Опитните хирурзи се пробват да възстановят изумените елементи във допустимо най-естетичен тип, с цел да могат засегнатите още веднъж да водят от малко малко естествен живот. Пораженията върху душeвността и душата остават обаче за цялостен живот.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР