Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам

...
Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам
Коментари Харесай

Мазал тов и до 120! Ицко Финци празнува 90 години

" Не ми изчезва желанието да се подлагам на критика, да се виждам и да се запитвам кое е положително, кое е неприятно. Смисълът на живота ми е да позная колкото може повече неща, положения, факти… ” Така в резюме разказва себе си Ицхак Финци. Големият български сценичен и кино артист през днешния ден чества 90-ия си празник.

Изключително надарен артист, виртуозен цигулар, свири също на пиано и акордеон, странник, идеалист, романтик, публицист. Той е екстравагантен, пъстър, друг, постоянно оттатък стандарта, споделят за него кино и театрални критици.

Ицко Финци е роден в София на 25 април 1933 година в еврейско семейство. Произхожда от шпаньолско-еврейски жанр. Ицхак или Исаак на иврит значи “Този, който ще се смее ”. През 1955 година приключва ВИТИЗ “Кр.Сарафов ”. Театралната му кариера стартира в Димитровградския трагичен спектакъл. След това работи в трупите на Бургаския спектакъл, Сатирата, Младежкия спектакъл и Малък градски спектакъл зад канала. Има участия и в Театър 199.



" Той е Артист в най-идеалния смисъл на понятието. Без вземане предвид с възраст, физиология и предели, неизтощимо влиза от роля в роля: играе, свири на цигулка и пиано, дирижира, режисира, пътешества, озвучава, написа, снима, чете на глас, споделя...

Историите му са древен и юношески, нижат се като джаза, който обожава, а самият той, до момента в който споделя, замязва на воин на Уди Алън – прошарен, космат, любопитен, образован, уязвим...

Ицко Финци е повече от актьор – просвeщенец е! Вероятно поради неизлечимата му отвореност е юноша и на 90 ", споделят от Филмотечно кино " Одеон ".

За киното е открит в „ Звезди ” (1959) на Конрад Волф по сюжет на Анжел Вагенщайн: „ Явявам се 1-2 минути. Поканили са ме, тъй като съм евреин, а филмът е на еврейска тематика. Докато бях във ВИТИЗ, ме викаха за снимки за картотеката на Киноцентъра, само че ми споделиха, че съм нефотогеничен. И останах с горчивината, че няма да ме бъде в киното ”.

За благополучие на киното и феновете, на вятъра се е тормозил - от този момент е изиграл към 80 функции в български филми: основни, второстепенни, метеорни... Забележително е наличието му в „ Преброяване на дивите зайци ”, „ Вилна зона ”, „ Елегия ”, „ Закъсняло пълнолуние ” на Едуард Захариев. Играл е и при Рангел Вълчанов и Иван Павлов.



" Заради одухотворената космополитност на излъчването му, а и знанието на езици, е канен нееднократно в непознати продукции, измежду които и „ Чифликът на чучулигите ” (2007) на братя Тавиани, само че над всички тях се извисява удивително експресивното му преобразяване в унгарския художник Тивадар Костка Чонтвари (1853-1919) в „ Чонтвари ” (1980) на Золтан Хусарик, където обаче е озвучен от различен. Именно той ще открие Седмицата на унгарското кино в „ Одеон ” (29 април – 4 май) ", означават от " Одеон ".

Напоследък Ицко Финци работи в тандем със сегашната си спътница, младата режисьорка Лиза Боева.



В чест на 90-та му годишнина във Филмотечно кино „ Одеон ” тече гледка от филми с негово присъединяване. Днес от 14.00 ще бъде показан „ Нашият Шошканини ” на Георги Стоев-Джеки, с който го свързва дългогодишно другарство и съдействие.

Шошканини на Ицко Финци - по едно и също време виртуозен цигулар, беззащитен ухажор и вкопан в бита еснафин - е в центъра на мозаечен роман за невървежа, а колажът от нелепите обстановки, в които попада, препращат ту към ранните филми на Едуард Захариев и Иван Терзиев, ту към Чешкото знамение и Иржи Менцел.

Актьорът бяга от гротеската, с цел да стопли героя си мощта на трагикомичния си гений. И поради неговата непослушна правота, филмът, сходно на самия Шошканини, е маргинализиран от „ дисциплинарния режим ”, естествено.

„ Колкото по-възрастен ставам, толкоз по-смирен съм. Изглежда, че с възрастта едни стават заядливи старци, а други стават по-кротки. Аз съм от вторите, просто не виждам смисъл да се стремя да трансформирам хората, към този момент знам, че те не могат да се трансформират ", споделя Ицко Финци.



Снимал се е в към 100 български и непознати кино продукции. Изиграл е доста паметни и запаметяващи се персонажи в българското кино, измежду които са основните му функции във филмите на режисьора Едуард Захариев: " Преброяване на дивите зайци ", " Вилна зона " и " Елегия ", както и доста други, сред които: “Нашият Шошканини ”, “Закъсняло пълнолуние ”, “Всичко от нулата ” и други

През 2012 година, Ицко и Лиза дружно с Анна Стефанова учредяват креативно обединяване “Филизи 33 ”.

Първият план, който “Филизи 33 ” продуцира, е филмът “Вера ” (2012). В навечерието на своя 80-годишен празник професор от Сорбоната получава писмо от жена, която не е виждал 50 години. Някогашната му огромна обич Вера. В основната роля, естествено, е Ицко Финци, филмът е на съветски език.



Следва игралният филм “Космос ” (2013), анотацията за който гласи: “4 пъти месечно, всеки четвъртък, тъкмо след централната емисия на новините, 23 минути след среднощ, в ефира на радио “Космос ” водещият насочва въпрос към своята публика... Ицко Финци е с цигулката си и в партньорство със сестра си Ида Финци... ”.

През 2013 година Лиза Боева осъществя концепцията си, родила се в Ермитажа - художествено-документалния филм “Лятото на Мона Лиза ”. В него Финци не играе единствено Джокондата. Той е и Леонардо да Винчи, и Пикасо, и Аполинер, и скулптура, и улица и какво ли още не. Като визия и конструкция филмът няма аналог до момента в нашето кино.



През април 2017 година дни преди 84-ия рожден ден на Ицко Финци се ражда щерка му Матилда, кръстена на баба си по майчина линия Матилда.

От няколко години Финци живее край Варна с 44 години по-младата си половинка Лиза, с която имат 6-годишна щерка Матилда. 

От първата си брачна половинка - пианистката Гина Табакова Ицко има наследник - световноизвестния артист Самуел Финци, който от 30 години живее и работи в Германия.



" Аз не пребивавам със мемоари. Тази активност, която вършим с Лиза във „ Филизи 33 “, доста ме въодушевява и ме прави да се усещам нужен и значим “, споделя Ицко Финци.

" Смятам, че в действителност си коства човек да се посвети на образование в изкуство, на образование в схващане – да разбираш кое е в действителност красиво и стойностно, добавя той. „ Защото, за себе си мога да кажа, че на млади години съм пропуснал тази сфера. Това, че в този момент ми се отдава опция да се посветя, доста ми харесва. И ми дава тонус, дава ми сила “, споделя още артистът.

* " Мазал тов и до 120! " е еврейски привет за Честит рожден ден с благопожелание рожденикът да живее до библейските 120 години.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР