Националната агенция за приходите (НАП) описва хората, упражняващи свободни професии,

...
Националната агенция за приходите (НАП) описва хората, упражняващи свободни професии,
Коментари Харесай

Пречупиха ли се българските компании да работят с фрийлансъри?

Националната организация за приходите (НАП) разказва хората, упражняващи свободни специалности, наричани още фрийлансъри (от британски freelancer), като осъществяващи за своя сметка професионална активност, нерегистрирани като еднолични търговци и самоосигуряващи се.

И макар че подобен вид експерти е имало постоянно, през последните години стават все по-популярни с повишаването на по този начин наречената гиг стопанска система, или споделена стопанска система. Това е модел на икономическа активност, при който експерти на свободна процедура дават услуги и извършват планове за разнообразни компании или клиенти, нормално на база на краткотрайна претовареност или планова основа.

Икономическите преимущества за фирмите, които ангажират фрийлансъри, са свързани с по-ниски оперативни разноски, по-голяма еластичност и опция за достъп до характерни умения без нуждата от непрекъснато наемане на чиновници. Българските компании, сякаш, изостават от тази наклонност, а множеството работодатели към момента избират да наемат чиновници на трудов контракт.

За работата със експерти на свободна процедура беседваме с Ясмина Тал, People & Operations Manager на новата българска платформа за отдалечена работа GigsRemote. Тя е специалист с над 17 години опит в ръководството на човешки запаси, процеси по наемане, задържане и развиване на гении и създаване на дълготрайни тактики за редица компании в IT промишлеността.
Какви са трендовете?
В международен проект от ден на ден компании избират да работят с фрийлансъри, като взаимоотношенията се откриват на правилото B2B, замествайки обичайните трудови контракти. Тази наклонност е в допълнение подчертана от обстоятелството, че някои от огромните компании, като LinkedIn, редуцират своите чиновници и дават функциите им на външни сътрудници, за да отговорят на непрекъснато изменящите се условия на клиентите.

Към момента в света има към 1.1 милиарда експерти, работещи като фрийлансъри, а по този начин наречената гиг стопанска система заема забележителен дял с 455 милиарда $. Пазарът на платформите, предлагащи работа за хора на свободна процедура, също се разраства и през 2021 година доближава 4.9 милиарда $, като се чака до 5 години да доближи 12 милиарда $.

Интересно е да отбележим, че този бранш се развива със междинен годишен растеж от към 15%. Броят на работещите фрийлансъри и на тези, които работят отдалечено, също продължава да нараства. Въпреки че се разисква опцията за връщане на хората в офисите, от ден на ден компании схващат, че има смисъл да създават тактики за ефикасна работа от разстояние ”, споделя Ясмина Тал.

В същото време този модел на работа се употребява с огромен триумф от години, изключително в софтуерния бранш, като някои компании имат опит от близо 10 години. Пространствата за споделена работа също стават все по-популярни измежду фирмите и чиновниците, защото дават еластичност и опция за социализация, което постоянно се смята за минус при работа от разстояние.
Работят ли българските компании с фрийлансъри?
Наблюденията на Ясмин Тал са, че в България общоприетият модел на претовареност на трудов контракт е към момента желан от фирмите. В IT бранша пазарът продължава да се диктува от гениите и на работодателите от ден на ден ще им се постанова да се преценяват с желанието им за еластичност.

Ако преди няколко години фирмите се надпреварваха какви забавни обществени придобивки да вкарват, с цел да притеглят гении, през днешния ден фокусът е по-скоро върху гъвкавостта, която могат да предложат. Хората от ден на ден желаят да провеждат работната си динамичност към персоналния живот, а не противоположното ”, разяснява Ясмина Тал.

Според нея, към този момент много компании в България употребяват услугите на гении на свободна процедура за по-специфичните планове, а значим фактор за това се оказва положителното познаване на хората, с които избират да работят. Все повече експерти с 15 и повече години опит постоянно не желаят да се обвързват с трудов контракт и единственият метод фирмите да стигнат до тях, е да предложат B2B трудови взаимоотношения.
Защо фирмите би трябвало да се възползват от работата с фрийлансъри?
На първо място Ясмина Тал слага гъвкавостта както за фрийлансърите, по този начин и за фирмите. Този вид контракти са нормално свързани с съответен период, както и ясно дефиниран обсег на действия или услуги, които консултантът ще прави за дадената компания.

Макар към момента да има предубеждения, че на фрийлансърите не може да се разчита, практиката демонстрира, че е тъкмо противоположното. При тях не съществува феноменът на „ тихото овакантяване “, станал тематика на не малко полемики сред мениджърите и специалистите по човешки запаси ”, изяснява Ясмина Тал.

Фрийлансърът знае, че в случай че клиентът не е удовлетворен от него, няма да има планове и надлежно няма да има и доходи. Затова в този вид взаимоотношения съумяват в действителност положителните специалисти, отдадени на професионалното си развиване и виновни.

Тези хора ясно осъзнават, че нямат управител, само че в случай че сами не играят ролята на подобен към себе си, нещата няма по какъв начин да се получат ”, споделя Ясмина Тал.

Като друго преимущество тя отбелязва опцията за създаване на дълготрайни взаимоотношения сред гениите на свободна процедура и компанията. Когато двете страни са удовлетворени от взаимната работа, доста постоянно не престават да работят дружно и след края на плана. Взаимоотношенията постоянно са дълготрайни, открити и без отрицателните последици, които имат обстановките на преустановяване на трудов контракт.

Когато назначават нови чиновници, фирмите влагат значително средства в това да им обезпечат въвеждащи образования – както в бизнеса, по този начин и в организационна просвета, построена сред чиновниците ”, добавя Ясмина Тал

Хората на свободна процедура нормално имат мощна съответна експертиза в своята област, а поради честото включване в разнообразни планове към този момент имат построени умения да навлизат по-бързо в спецификите на работата и са по-фокусирани върху резултатите.
Ролята на GigsRemote в смяната на настройките
Компании като GigsRemote играят значима роля в развиването на гиг стопанската система в България, като свързват квалифицирани експерти с огромни компании и дават опция за ефикасна и сполучлива отдалечена работа.

Според Ясмина Тал, ключът към това е сполучливото идентифициране на верните хора за верните планове. Екипът на платформата разполага със профилирани умения и софтуерни решения, които подсигуряват експедитивност и акуратност в подбора на гении.

GigsRemote има амбициозни проекти за развиване и нововъведения в региона на работата със експерти на свободна процедура. Визията на платформата е да стане катализатор на измененията в метода, по който фирмите назначават експерти ”, споделя Ясмина Тал.

За сравнение на обявите за работа, свободните експерти и техните умения, компанията употребява изкуствен интелект, който добавя и усъвършенства човешкия контакт сред фирмите и гениите. Технологичните решения на платформата подсигуряват експедитивност и акуратност, като в това време резервират човешкия фактор, който е от значително значение за сполучливото съдействие сред двете страни.

Идеята на компанията е да построи цялостна екосистема, която подкрепя фрийлансърите в разнообразни области, позволявайки им да се концентрират върху развиването на професионалните си умения и експертиза.

В близко бъдеще GigsRemote възнамерява да дава и услуги, нормално обезпечавани от работодателите, като обществени придобивки, до които независимо работещите нормално нямат достъп.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР