Нашите коледни традиции са доста стари. Спазват се и много

...
Нашите коледни традиции са доста стари. Спазват се и много
Коментари Харесай

Шеф Симеонов: За Коледа кутията със сладолед е пълна … със сарми

Нашите коледни обичаи са много остарели. Спазват се и доста не обичаме да импровизираме и да вкараме нови неща, което може би ненапълно е добре, тъй като по този начин ни се връщат детски мемоари - същите сарми, които си ял като дете, в този момент си ги готвиш за Коледа.


Това съобщи пред БГНЕС началник Никола Симеонов. С него разясняваме с какви усети се чества Коледа по света и у нас, както и дали през годините нови неща са навлезли в обичайното ни коледно меню.

Шеф Симеонов призна, че е „ за “ разнообразяването на трапезата и вкарването на нови неща, само че акцентира, че съгласно него главното би трябвало да бъде непокътнато. „ Основното би трябвало да бъде това, което знаем за Бъдни вечер - содената питка, тиквеникът, постните сарми, фасул и оттова нататък всеки може да добави нещо по-различно според от своите желания “, изясни той.

Готвачът разкри, че обичаното му ядене е сарми и се пошегува, че у нас имаме и още една традиция - кутията от сладолед е цялостна със сарми.

Според него във връзка с ароматите по Коледа сме се обогатили през годините. „ Преди свързвахме Коледа единствено със свинско и мандарини, а в този момент - повече с канела, анасон, карамфил и други Това са най-коледните аромати ”, акцентира началник Симеонов.


Според него няма толкоз основна разлика сред традициите във усета сред България и други страни, като Германия да вземем за пример. „ В Германия доста обичат свински джолан, ние също. Другата аналогия е, че те също си го готвят със зеле. Наблягат доста на наденици, до момента в който ние акцентираме на суджуци на Коледа “, означи той. Готвачът направи параленост със сладкишите и разясни, че германците си подготвят щолен, до момента в който ние - тиквеник.

А каква е коледната софра в Съединени американски щати и у нас? Шеф Симеонов посочи, че коледната софра там много се разграничава от европейската. „ Те подготвят пудинги за Коледа, пълнят си пуйка, което при нас е много по-неприето. През зимата ние залагаме на по-тежките и по-мазни червени меса. Туршии и кисело зеле при тях не съществуват ”, описа той.

Шеф Симеонов разяснява, че през последните години сме разнообразили менюто си. „ Преди към 10 години не знаехме какво е рукола, артикули като аспержи въобще не бяха навлезли. Като цяло и менютата в заведенията за хранене станаха доста по-разнообразни ”, сподели още началник Никола Симеонов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР