Населението в трудоспособна възраст в България (между 20 и 64

...
Населението в трудоспособна възраст в България (между 20 и 64
Коментари Харесай

Отново най-зле в ЕС: Работната ръка на България ще се стопи с една трета до 2050 г.

Населението в трудоспособна възраст в България (между 20 и 64 години) ще се стопи с една трета до 2050 година Това е и следващият индикатор, при който България се показва най-зле в Европейския съюз, според последния отчет на застрахователя на търговски заеми Allianz Trade.

Като съществени аргументи за мрачната прогноза се показват демографската рецесия в страната и миграцията, защото България е един от главните „ донори “ на работна ръка към други страни в Европейския съюз.

Проблемът е огромен и даже бе обиден в специфичния отчет на Световната банка в България. Продължаващата демографска криза ще оставя.

Според данните от отчета на Allianz към 50% от мигрантите към трудовия пазар в Европейския съюз от началото на 21. век са от България, Румъния и Полша. В другите две страни обаче свиването на популацията в трудоспособна възраст е по-скромно по отношение на това в България – надлежно 26% за Полша и 22% за Румъния. Значително се чака да намалее работната ръка още в Литва и Латвия.

Демографските проблеми важат за целия континент. Allianz Trade чака задълбочаване на дефицита на квалифицирана работна ръка в съвсем всички страни в Европейския съюз, като до 2050 година приблизително популацията сред 20 и 64 години се чака да намалее с 20%.


Какви са решенията?
Сред главните благоприятни условия за възстановяване на вероятностите на България и останалите застрашени страни анализаторите предстоящо показват възстановяване на изискванията на труд и увеличение на трудовите хонорари, което би понижило мигрантския поток на открито.
Изкуственият разсъдък не може да ремонтира: България се нуждае от инженери
За четирите най-големи стопански системи в Блока – Германия, Франция, Италия и Испания – сюжетите за противопоставяне включват потребление на разнообразни комбинации от принадлежности, като промени на политиките на пазара на труда, повишение на продуктивността и привличане на мигранти.

Анализът демонстрира, че нито една от четирите страни не може да откри стабилно решение, в случай че разчита единствено на приток на работна ръка извън. При подобен сюжет те ще се нуждаят от сред 100 000 и 500 000 мигранти на година. Конкретно в Германия биха били нужни по към 482 000 души, в Италия – 414 000, в Испания – 338 000, а във Франция – 115 000.

Ситуацията наподобява най-сложна в Германия, където даже при увеличение на пенсионната възраст на 68 години и целенасочени старания за разширение на присъединяване на дамите и пенсионерите в трудовия пазар, изчисленията демонстрират, че ще се търсят 200 000 мигранти годишно. Испания и Италия имат по-голям запас от население, което все още не е заето в трудовия пазар. При сполучливото му привличане и активиране там биха били нужни в допълнение надлежно към 89 000 и 131 000 мигранти годишно. Най-благоприятни са вероятностите във Франция, където сходни ограничения биха били задоволителни за разрешаване на казуса даже без потребност от спомагателна работна мощ извън.

В този неподходящ подтекст измежду вероятните ограничения и решения, които се показват в отчета, са и увеличение на действителните работни часове в някои европейски страни и възстановяване на интеграцията и квалификацията на мигрантите, в това число реализиране на по-висока степен на ангажираност на дамите измежду тях. Добрият образец за това е Швеция, където вероятностите за опазване на работната мощ и надлежно стабилността на стопанската система, все още наподобяват най-оптимистични.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР