На Великден всички християни се поздравяват с Христос Воскресе!“. Споделяме

...
На Великден всички християни се поздравяват с Христос Воскресе!“. Споделяме
Коментари Харесай

Как е правилно да отговорим на поздрава Христос Воскресе?

На Великден всички християни се поздравяват с " Христос Воскресе! “. Споделяме този привет, обикаляме църквата и си носим запалената свещичка вкъщи.

Сутринта, на първия ден от Великден, стартира великденската битка с яйца - чупят се яйца, хапват се козунаци, фамилията се събира и споделя насладата от празника.

Яйцето е знак на новото начало. Първото яйце, боядисано в алено, не се чупи, а се оставя пред иконата на Богородица. То ще бъде разчупено чак на идната година, а по типа на наличието му ще се гадае каква година ни чака.

На Великден най-често се подготвя агнешко месо. Пролетта е сезонът, когато родените през зимата агнета, към този момент са задоволително пораснали. От друга страна, агнето е жертвата, която се дава в името на Бог, написа ladyzone.bg.

Отговорите на поздрава " Христос Воскресе " са доста, някои от които неправилни. Неточният отговор идва от не напълно ясното познаване на същността на самия привет.

Правописът на обичайния великденски привет не е категорично нормиран, само че защото поздравът е на църковнославянски, е редно да се следва църковнославянският правопис.

Затова вярно написаният поздрав е " Христос воскресе ", а не възкресе, възкръсна и така нататък Отговорът на този привет е " Воистину воскресе ".

Тук е непокътната остарялата падежна система, която към този момент не е настояща за българската граматика. Значението е - за истината възкръсна, което е друго от потвърждението, че в действителност се е случило това деяние.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР