На Международния ден на жената, 8 март, в София се

...
На Международния ден на жената, 8 март, в София се
Коментари Харесай

Овластяването на жените минава през борба със стереотипите и в обществото, и в тях самите

На Международния ден на дамата, 8 март, в София се организира в София конференцията EmpowerHer: Elevate to excellence. Събитието, проведено от Американската комерсиална камара в България, се организира годишно от 2022 година насам, като е подкрепено от Американската комерсиална камара към Европейски Съюз и Министерството на търговията на Съединени американски щати.

Основната цел на събитието е да подкрепи овластяването на дамите в областта на бизнеса, стопанската система, вложенията и технологиите. Кампанията е в няколко съществени посоки – шерване на положителни практики, възстановяване на бизнес средите за дамите, както и достигането на техните хрумвания до младите девойки.

Специален посетител на събитието бе заместител министър-председателят в оставка Мария Габриел. Тя поздрави дамите по случай празника и прикани „ 8 март да бъде през цялата година “. Габриел акцентира значимостта на събитията за овластяване на дамите, тъй като България има потребност от положителни ролеви модели, които да демонстрират по какъв начин дамите могат да развиват и реализират икономическия капацитет в софтуерните среди и предприемачеството.

Ключовите думи за реализиране на триумф са основаване на връзка сред обучение и предприемачество, стратегически вложения и достъп до капитал и повече образования и стратегии за насърчаване на предприемачество и умения при дамите “, сподели тя.

Габриел прикани дамите да имат повече религия в себе си, в капацитета си и във опциите си. Да бъдат отдадени на идеята за повече дами в икономическия, политическия и публичен живот.
Лидерите в розово
В първия панел – Empower bank – съумели дами на управителни позиции споделиха своя опит в бизнеса. Специално внимание дамите обърнаха на битката със стандартите като главен инструмент за идеята за овластяване на дамите. Но те строго подчертаха, че с изключение на със стандартите в обществото, дамите би трябвало да се преборят със стандартите в самите себе си.

Навън в обществото има доста стигма, само че доста постоянно ние, дамите сами си пречим “, показа Милена Костова-Органджиева, управител шеф MSD.

Дарина Стоянова, ръководещ шеф на " Престиж-96 ", прикани дамите да имат повече самочувствие да се изявяват. И да не се тормозят от това, че не са съвършени, да не се повлияват от невъзможните облици на дамите, построени от медиите и киноиндустрията.

За нас, като дами, е значимо да не сътворяваме нереални облици. Ние не сме супер дами. Адски мъчно ни е “, споделя тя. „ Опитваме се да сме съвършени, само че истината е, че няма потребност “, счита Румяна Петева, HR шеф на " Каменица ".

Как дамите могат да се усещат по-уверени в софтуерната сфера и предприемачеството? Дамите от панела се сплотиха към няколко неща – по-подкрепяща и разбираща среда, предоставяне на глас на дамите, както и обезпечаване на идентични шансове и за мъже, и за дами.
Жените, триумфът и страхът
Един от ключовете за триумфа на дамите е неналичието на боязън, че могат да изгубят позицията си. Около тази концепция се сплотиха Цветанка Минчева, ръководещ шеф на Уникредит Булбанк, и Милена Стойчева, министър на нововъведенията и растежа в оставка.

Не ми пука какво тъкмо ще се случи с политическата ми кариера в тези времена. Пука ми да не преставам да не отстъпвам полезностите и правилата си, да не преставам да работя със същия порив “, зави министър Стойчева.

„ Не ме е боязън, че на следващия ден няма да съм шеф, че ще изгубя позицията си. И това ми дава опция да трансформирам средата в която работя “, счита Цветанка Минчева.

Двете се сплотиха и към концепцията за баланс сред мъжете и дамите в ръководството на бизнеса. Според тях двата пола имат разнообразни визии и хрумвания, които дружно биха били ключ за триумф.

Събитието ImpowerHer затвърди потребността от поемането на съответни дейности в посока овластяване на дамите в областта на технологиите, вложенията и предприемачеството. Нуждата да се премине оттатък полемиката, към дейностите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР