На Бъдни вечер, когато се ядат постни ястия, е по-добре

...
На Бъдни вечер, когато се ядат постни ястия, е по-добре
Коментари Харесай

Инж.-технолог Стефан Гергов: На Бъдни вечер бяло вино, на Коледа – червено или розе

На Бъдни вечер, когато се ядат постни ястия, е по-добре да се пие бяло вино. За разлика от Коледа, когато се употребява месо, и най-много свинско, тогава е по-добре да се избере алено вино или розе, в случай че месото е птиче.


Това съобщи в изявление за БГНЕС Стефан Гергов, инженер-технолог на питиета с над 20-годишен опит и основен технолог винопроизводство.


Българинът обича да се радостни и има доста мотиви за това през годината, а виното е отлично допълнение към всеки празник, в това число на Рождество и Нова година.

Според Стефан Гергов всички виновност са подобаващи за коледната софра, само че специалистът предлага да се изберат родните. „ Имаме прелестни български сортове като Мавруд, Гъмза, Рубин, Ранна мелнишка лоза (или Мелник 55) “, уточни той сортовете червени виновност, а от белите открои като доста хубави Сандански мискет, Карловски мискет, Врачански мискет и Димят.


На въпроса на какво вино да заложим в Новогодишната нощ и наложително ли е то да бъде пенливо, инж.-технолог Гергов отговори, че в среднощ традицията повелява да се отвори пенливо вино за наздравица, само че преди или след 00:00 ч. това не е наложително. „ Даже не е целесъобразно, тъй като от пенливото вино човек по-бързо се опива, тъй като въглеродният двуокис оказва помощ за усвояването на алкохола от организма и по тази причина не се предлага консумация на повече от една, две чаши пенливо вино “, сподели той.

По думите му в Новогодишната нощ може да се стартира с бяло вино, да се мине през розе и най-после да се приключи с вечерята с алено вино. „ Пак предлагам да са български сортове. Естествено, произвеждаме доста хубаво Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран и доста други френски и международни сортове, само че въпреки всичко живеем в България “, акцентира основният технолог по винопроизводство.


Специалистът разкри по какъв начин да разпознаем положителното вино. „ До огромна степен в действителност цената дефинира качеството. Как да познаем положителното вино – то си проличава още от сипването в чашата “, безапелационен е той, като посочи, че в случай че бялото вино има цвят на кехлибар, това значи, че или е окислено, или има някакъв проблем. Ако пък аленото вино има кафяв цвят, това също е сигнал, че не е от най-хубавите.

Освен образно, можем да разберем по кое време едно вино не е качествено и по мириса. „ Когато едно вино е вкиснало незабавно усещаме мирис на оцет. Ако не е вкиснало и има други проблеми, те също се усещат. Дефектните виновност имат странични аромати, нетрадиционни за виното “, изясни инж.-технолог Гергов и добави, че на последно място при отпиване също по този начин можем да установим, че то не е качествено или има недостатъци.

Специалистът съобщи, че постоянно може да се откри по кое време едно вино не е наред по ред аргументи – може при съхранението да има някакъв проблем или при производството. „ За наслада, такива виновност съвсем няма в нашите магазини. Особено в по-високата ценова категория – над 10 лева бутилката, не се срещат такива дефектни виновност и човек умерено може да се довери на производителите “, увери той.

Технологът по виното даде още скъпи препоръки по какъв начин да изберем най-подходящия за нас вид. Първият ориентир е да забележим на етикета на бутилката какъв е алкохолният градус. На хората, които харесват по-тънки, по-леки, по-слабо алкохолни виновност, на усет ще им допадне вино, което е с алкохолен градус 11 – 12,5 обемни %. „ Някои харесват по-неутрално ароматни виновност. Такива са белите – Шардоне, Димят, Ризлинг. Други пък противоположното – избират да са по-силно ароматни. За белите виновност това са Мускатовите сортове, Мискетовите сортове, Тамянка “, сподели той.

Гергов означи, че при алените виновност Гъмзата е по-неутрална в ароматно отношение, тя е по-лека, алкохолът при нея се движи в границите на към 11 обемни %. „ За разлика от Мавруд или Мерло, или Каберне Совиньон, които изключително в южните региони на България – долината на река Струма и Тракийска равнина, може да доближат и до 14,5 – 15 % алкохола “, обърна внимание той и добави, че гледайки етикета, това също е ориентир за потребителя какво алкохолно вино да избере – по-слабо или по-високо.

Алкохолът, добави експертът, води със себе си и повече танини. „ Когато има повече танини, виното е по-тежко, по-бързо опива. По етиката отново човек може да се ориентира незабавно дали избира по-леко, по-слабо ароматно или противоположното вино “, сподели още той.

Много е значимо и виното да бъде поднесено в подобаваща чаша, тъй като то се употребява с всички сетива – първо с очите, след това с обонянието, а най-после, отпивайки, и с вкусовите рецептори в устата. Най-добрата чаша е вид лале, която се употребява и при професионалните дегустации. Но въпреки всичко, в случай че нямаме такава, условието е най-малко чашата да е винена, тъй като тогава най-добре се усещат ароматите. „ В никакъв случай не предлагам да се пие вино от водна чаша или от бирена, или от някакъв различен вид, само че най-малко да е винена чашата и да е транспарантна, с цел да може очите да се любуват на цветовете на напитката “, разясни Гергов.

А за какво да заложим в празничните дни на вино, а не на различен алкохол, инж.-технологът съобщи, че виното е напитката на боговете, в нашите земи се е предписание от хилядолетия, също така е най-богатата напитка на вкусови аромати. „ В едно вино може да се открият плодови аромати на всички плодове, флорални аромати и какво ли още не. Много богато многообразие има от аромати и усети, по тази причина е по-добре да се пие вино, в сравнение с съсредоточен алкохол, още повече, че съсредоточеният алкохол води до по-бързо напиване на индивида “, заключи той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР