Министрите на отбраната на страните от НАТО се събират днес

...
Министрите на отбраната на страните от НАТО се събират днес
Коментари Харесай

НАТО подсилва Източния фланг - ще има ли допълнително подкрепление у нас

Министрите на защитата на страните от НАТО се събират през днешния ден на изключителна среща в Брюксел, на която се чака да обсъдят огромно и трайно укрепване на силите на Алианса в Източния фланг. Българският министър на защитата Драгомир Заков също взе участие в срещата.

В навечерието на срещата генералният секретар на Пакта Йенс Столтенберг изрази опасения, че във войната против Украйна Русия може да прибегне до химическо оръжие.

Важният за България въпрос е дали у нас ще има в допълнение подкрепление от НАТО. Пактът продължава да укрепва Източния си фланг, само че по какъв начин тъкмо това ще засегне страната ни, ще стане ясно след срещата.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели в навечерието на срещата, че страните от НАТО би трябвало да влагат най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт в защита.

На изключителната среща на военните минстри през днешния ден ще дискутираме бруталната инвазия на Русия в Украйна. Това е опустошително за украинците и ще унищожи нашата среда на сигурност. Ще има продължителни последствия за сигурността за всички членове на НАТО. НАТО отговори по единен и бърз метод. Членове на НАТО наложихи тежки наказания на Русия. Страните - членки предоставиха забележителна помощ на Украйна - военна, финансова, филантропична помощ. Ние укрепваме нашата групова отбрана. Стотици хиляди бойци са в подготвеност. Има американски войнци в Европа. 40 000 бойци под командаването на НАТО, най-вече в източните страни-членки, поддържани от флота и военновъздушните сили, съобщи Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО.

Нашият сигнал към света е, че останахме обединени в поддръжката си към Украйна. Заклеймяваме съветската непровокирана и неоправдана ивназия в Украйна. Украйна има законно и суверенно държавно управление. И ние поддържаме техните старания да се пазят. Ще продължим да ги поддържаме, съобщи Лойд Остин, министър на защитата на Съединени американски щати.



Сн. БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР