Мартин Войнов © Надежда Чипева Ако само допреди няколко години

...
Мартин Войнов © Надежда Чипева Ако само допреди няколко години
Коментари Харесай

Професия: Дигитален маркетинг мениджър

Мартин Войнов

© Надежда Чипева Ако единствено допреди няколко години цифровата реклама се възприемаше като нов и даже новаторски канал, през който фирмите да стигат до своите консуматори, в този момент тя е неизменима част от информационната тактика на всеки бранд. Онлайн колосите като Фейсбук и Гугъл направиха рекламата налична за дребния и междинния бизнес, които преди този момент не можеха да си разрешат да отделят бюджет за обичайната реклама в телевизия, билбордове и други

Развитието на онлайн средата сътвори нужда от доста нови експерти, които да ръководят тези реклами. На пазара се появиха голям брой цифрови организации, а огромните компании обособиха вътрешни цифрови отдели. Затова и все още цифровите маркетинг експерти за измежду най-търсените в сектора. Интернет рекламата обаче не съставлява единствено и само издание на спонсорирано забавно наличие в обществените мрежи и банери уеб страниците. С развиването на онлайн рекламата се усили и наборът от рекламни формати. Така измежду компетенциите на експертите в специалността към този момент са даже правенето на видеопродукции и работа с водачи на мнение.

Отвъд изобретателната част на специалността работата на цифровите маркетолози е обвързвана още с ежедневна обработката на данни и ръководство на редица индикатори за реализиране на успеваемост с онлайн акциите. Нещо повече, цялата тази информация би трябвало да се проучва в елементи, с цел да се построи цялостната информационна тактика в онлайн среда. По всичко проличава, че специалността на цифровите маркетинг експерти ще се развива във времето и евентуално ще играе все по-ключова роля за сполучливия бизнес на редица компании. Визитка

Мартин Войнов има дълготраен опит в цифровата реклама. Завършил е " Маркетинг и реклама " в Нов български университет, само че постоянно е имал интерес към технологиите и новостите в онлайн пространството. Затова и взема решение да се специализира не толкоз в креативната страна на рекламата, а в аналитичната. Първият му допир с цифровата реклама е в медийната организация Initiative Media Club (сега единствено Media Club и Digital Connection). Тогава най-голямата обществена мрежа в света Фейсбук още даже не продава реклама в България. Войнов обаче взема решение да се специализира за платформата на Гугъл AdWords и е един от първите българи, изкарали документ за платформата. През годините е работил за разнообразни организации, измежду които Interactive Share и Starcom. От 2018 година взема решение да мине от страната на рекламодателите и стартира работа в " Загорка ", част от корпорацията Heineken. На позицията цифров маркетинг управител Войнов дава отговор за цялостна цифрова тактика на разнообразни марки, измежду които " Загорка ", " Ариана ", Heineken, " Крадецът на ябълки " и други
Моята специалност

Дигиталният маркетинг управител дава отговор за цялата връзка и позициониране на дадена марка в цифровата среда. В моя случай става въпрос за огромен брой марки и позиционирането и развиването им в цифрови медии, сътрудници, обществени мрежи, развиване на лични канали (сайтове и блогове), екран и видеореклама. В други случаи, когато става въпрос за електронна търговия или онлайн предложение на услуги, позицията е много по-търговски насочена и се включват и различен вид отговорности и канали като маркетинг в търсачките и търсене на директна възвръщаемост на вложенията от тях.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Бих я предложил, тъй като е перспективна, има дефицит на фрагменти, от ден на ден ще се търсят цифрови експерти и надали хората в цифровия маркетинг ще бъдат сменени в близко бъдеще от изкуствения разсъдък.

Моето обучение и умения

Завършил съм Националната търговско-банкова гимназия и по-късно компетентност " Маркетинг и реклама " в Нов български университет. За страдание съгласно мен в България няма доста съответна държавна институция, която да давам нужното на бъдещите цифрови маркетинг експерти. За наслада има места като SoftUni Digital, където материята може да се учи по съответен метод и се преподава от хора от бизнеса, в това число и от мен.

Моят път дотук

Винаги съм се интересувал от технологии и цифровия свят. Преди това работех в компютърна компания, където продавах компютри и външна страна, след което бях шеф на един от магазините им, след това се пробвах за малко да търгувам на New York Stock Exchange, само че не ми се получи. В цифровия маркетинг стартирах от Initiative Media Club като техния първи цифров човек. Предвид образованието ми си беше много в задачата. Когато започнах (преди към 10 години), нямаше доста цифрови маркетинг хора в България. Пускаше се банер 300х250 в 5 уеб страницата и това беше. Гугъл бяха отворили AdWords за България и първото нещо, което направих, беше да се сертифицирам за тяхната рекламна платформа. По това време сертифицираните в България бяха към 7-8 души. След време се появи и Фейсбук като рекламен канал, почнах да се занимавам интензивно и с него. Работих в много от най-големите медийни и цифрови организации в България, като в това време станах и един от общо 6 до този миг трейнъри на Гугъл за България. Не се усещах задоволително пълноценно в организация и за това минах от страната на клиента в " Загорка ", част от корпорацията Heineken.

Моите задания и отговорности

От цялостна цифрова тактика за другите марки ( " Загорка ", " Ариана ", Heineken, " Крадецът на ябълки ", Stolichno, Starobrno, Sol, Affligem), през супервизия на уеб страниците ни, колаборация с организациите, с които работим (творчески, медийна, дигитална), за всички цифрови планове като тактики, обмисляне, акции, рекламни материали, обществени медии, закупуване на медии, работа с всички бранд мениджъри и други екипи от компанията, работа с цифрови сътрудници и доста други.

Нужните умения и опит

Най-важното е да знаеш по какъв начин работи цифровата среда и по какъв начин я употребяват хората, с цел да може връзката, която правиш в нея, в действителност да работи. Не може да се занимаваш с цифров маркетинг, без да знаеш по какъв начин работят главните платформи на Гугъл и Фейсбук, по какъв начин се реализира възвръщаемост на вложенията през цифровите канали, без да имаш визия за същинската стойност зад цифрички за CTR, импресии, гледния, кликове и така нататък, тъй като в случай че се гледат сами по себе си, нищо не значат и нямат никаква стойност. Изключително значимо е и да можеш да анализираш вярно резултати и да правиш усъвършенствания.

Виждам много акции, които съм сигурен, че на идейно равнище и презентация са стояли доста добре, само че е пропуснато да се намерения за изброените нагоре неща. За да имаш сполучлива цифрова акция, би трябвало концепцията, медията и криейтивът да са едно цяло, а не да имаш доста добра концепция, която обаче не може да се осъществя или да извърши някакви бизнес резултати, тъй като имаш самоцелен криейтив, който обаче не може да проработи по стремежи метод в съответната медия и въпреки това да имаш реклама, в която да следиш единствено гледания, кликове и така нататък

Ще снимаме хубаво 5 мин. видео, което ще пуснем като реклама (в погрешен формат) в YouTube и Фейсбук, то ще съобщи посланието ни и ще спечелим премия от някой фестивал, не е цифров маркетинг. Той би трябвало да има цели, като би трябвало да знаем какви са инструментите и по какъв начин да ги използваме, с цел да реализираме тези цели, а не 5 млн. гледания на обещано видео (това не е резултат), което в действителност никой не е гледал (въпреки огромното число) и не е забелязал защо става въпрос в него. Все повече се приказва за Data driven marketing, което съгласно мен не е изцяло вярно, по-скоро маркетингът би трябвало да е Data powered.

Моите провокации

Нещата в цифровия маркетинг се трансформират всеки ден и постоянно би трябвало да си във форма. Работи се с доста и друг вид хора и отдели, които наблюдават и ги интересуват изцяло разнообразни неща.

Моите задоволения

Добрите резултати.

Заплатата

Заплатата варира доста, само че допускам, че за начинаещите цифрови експерти междинното стартово заплащане е към 1000 лева С времето може да се промени доста.

Моите проекти за кариерно развиване

Нямам съответни проекти, харесва ми да работя в компанията, в която работя сега, и може би развиване на по-високо равнище в нея ще е добре.

Моите източници на информация

Изцяло онлайн са. YouTube е главната ми медия, която употребявам, освен за работа, а и в свободното ми време. Сутрин постоянно минавам през заглавията на десетина уеб страницата като: unbounce, medium, www.wordstream.com, recode, theverge, www.searchenginejournal.com и доста други. Търсени умения

- Математика
- Статистика
- Анализ
- Логическо мислене и слагане от страната на хората, които искаш да достигнеш
- Excel
- Системите на Фейсбук и Гугъл
- Полезно е владеенето на Photoshop, само че не е наложително.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР