Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен

...
Малкото село Лозенец край брега на морето сега е модерен
Коментари Харесай

Любим курорт до Царево празнува 100-годишен юбилей

Малкото село Лозенец край брега на морето в този момент е съвременен и прелъстителен туристически център в най-южната черноморска община

С двудневни тържества курортното населено място Лозенец празнува 100 години от основаването си. Селото е учредено от бежанци - преселници от турската част на Странджа планина. 15 фамилии са първите заселници край брега на морето, а с царски декрет от 8 април 1931 година бившето село Ембелец е преименувано на Лозенец. За идните празнувания, както за историята на това прелестно морско населено място, оповестява БНР.

Малкото село Лозенец край брега на морето в този момент е съвременен и прелъстителен туристически център в най-южната черноморска община Царево. В непосредственост до курортното селце се намират Националният парк " Странджа ", Природният резерват " Ропотамо ", реките Велека, Караагач и Дяволска, както и километри красиви плажове. Съвременната история на Лозенец стартира преди 100 години. Родом от селото е и кметът на Царево Марин Киров, който насочи покана към всички обичащи морета да се причислят към идните празнувания.

Освен че издигнатата с дарения красива дребна черква в Лозенец носи името " Свети Георги ", мотив 6-и май да бъде определен за формален празник на курортното населено място откриваме и в историята. А по какъв начин стартира тя споделя кметът на Лозенец Женя Гандиева:

" Тук намират християнски гробища, християнска черква, кладенци и се заселват тук напролет на 1924 година Тогава от Василико, настоящето Царево, изпращат геодезисти, които им разпределят дворове, парцелират терените и по този начин посредством чоп си дефинират кой къде ще живее и по този начин стартира историята на Лозенец ".

С церемониален водосвет в храм " Свети Георги " ще стартират тържествата по честването на 100 годишнината на Лозенец на 6-и май. След църковната работа ще бъде раздаден курбан за здраве, а от 19.00ч. е кулминационната точка на празника със специфични посетители Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов отбор.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР