Кралица Маргрете II, монарх на Дания повече от половин век,

...
Кралица Маргрете II, монарх на Дания повече от половин век,
Коментари Харесай

Светът остава без кралици

Кралица Маргрете II, монарх на Дания повече от половин век, изуми страната си, когато разгласи в навечерието на Нова година, че ще съобщи трона на най-големия си наследник, престолонаследника принц Фредерик. Това ще се случи тази неделя - 14 януари 2024 година Нейно величество е първият датски монарх, който се отдръпва непринудено от престола за съвсем 900- годишната история на кралската династия.

Абдикацията беше изненада за всички, тъй като нищо в държанието на Маргрете не подсказваше, че има сходни проекти. Доскоро тя споделяше, че " да бъдеш кралица е работа за цялостен живот ".

Кралица Маргрете е била на 31 години, когато се възкачва на датския престол на 14 януари 1972 година Това се случва броени часове откакто татко й, крал Фредерик IX, умира след затруднения от белодробна зараза. Младата кралица бързо става фаворитка на поданиците си с остроумието и земните си обноски.



След гибелта на Елизабет II, Маргрете остана единствената кралица държавен глава в света. Абдикацията й значи, че до коронясването на младата принцеса на Испания Леонор всички владетели ще бъдат мъже.

Царуването на Маргрете значително мина без кавги, само че тя провокира ужас в фамилията през 2022 година, когато лиши децата на най-малкия ѝ наследник, принц Йоахим от купите принцове или принцеси. 



Датският кралски дом тогава съобщи, че този ход е " в сходство " с дейностите на други европейски кралски фамилии, с цел да могат децата да " градят личния си живот ", без да бъдат ограничавани от " специфичните съображения и отговорности ", които произтичат от принадлежността им към кралското семейство. Синът на кралицата разгласи, че е наскърбен от решението на майка си. По-късно Маргрете се извини, само че не промени решението си.

55-годишният предстоящ монарх принц Фредерик е извънредно известен в Дания, като 82 % от датчаните считат, че той ще бъде добър крал, демонстрират изследванията.



Маргрете публично ще абдикира пред Държавния съвет тъкмо в 14:00 часа в неделя. В 15:00 часа министър-председателят Мете Фредериксен ще прогласи крал Фредерик X за новия монарх на балкона на двореца Кристиансборг, седалището на датското държавно управление и Народното събрание. След това крал Фредерик и брачната половинка му, родената в Австралия кралица Мери, ще се возят в шествие с карета през столицата до резиденцията на двореца Амалиенборг.



Както през 1972 година, когато Маргрете се възкачи на трона, задгранични сановници или кралски особи не са поканени на събитията в неделя и няма да има коронация или престол за новия монарх.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР