Коледните пости, заедно с всички останали през годината, предоставят възможност

...
Коледните пости, заедно с всички останали през годината, предоставят възможност
Коментари Харесай

Започнаха Коледните пости! Какво трябва да знаем, за да ги спазваме?

Коледните пости, дружно с всички останали през годината, дават опция на всеки, който желае да бъде духовно съзнателен, здрав, преклонен и по-добър, да реализира духовно израстване. Когато човек съблюдава прецизно постите, той пречиства сърцето и се облагородява духовно.

 

Заглеждайки се в календара, ще ни стане ясно, че постите в действителност се простират през съвсем половината година, само че през разнообразни шпации и постоянно наоколо до значим християнски празник.

Ако сте решили да постите, би трябвало да сте готови за осъзнати ограничения от някои улеснения. По този метод вие ще пречистите тялото и ще подсилите волята си. Много от хората, които постоянно постят, са единомислещи в това, че точно тези въздържания ги карат да се усещат по-щастливи, здрави и смирени, написа actualno.com.

Коледни пости – по кое време и за какво да постим
В българската православна традиция постите са четири на брой – коледни, богородични, великденски и петрови. Всяка година на 15 ноември започват коледните пости. Те не престават до Коледа (включително и Бъдни вечер). Ако сме в действителност прецизни в спазването им, най-после на поста ще усетим по какъв начин тялото ни е доста по-здраво, мозъкът - рафиниран и сме по-енергични. Когато приказваме за пости, нямаме поради самоограничение единствено от храна или вода. Това е интервал, в който човек би трябвало да не се изкушава от скотски и умствени пристрастености, не трябва да изпитва завист или лакомия.

С какво да се храним по време на коледните пости
От 15 ноември до Коледа човек би трябвало да изключи всевъзможни скотски храни от своето меню и да се храни единствено с постни такива. Може да се употребяват разнообразни типове ядки, семена, плодове, зеленчуци, бобови храни и други. Онези от вас, които се тревожат, че по време на постене няма да съумеят да си набират всички потребни субстанции, от които организмът на човек се нуждае, най-добре да престанат. Истината е, че разнообразните растителни храни са способни да ни доставят всевъзможни витамини и минерали, без да се получи какъвто ѝ да е недостиг. По време на постенето има и такива дни, в които човек може да похапне риба или други морски блага.

Съвети за това по какъв начин човек да се приготви за коледните пости 2023:

• Започнете да намалявате пушенето на цигари;
• Намалете алкохолните питиета;
• Намалете и спрете потреблението на кафе;
• Постепенно започнете да изключвате от менюто си потреблението на сладки храни и всевъзможни други пакетирани полуфабрикати;
• Постепенно започнете да изключвате от менюто си алено месо. В началото можете да го замествате с потреблението на млечни храни;
• Старайте се да консумирате скотски храни един път в седмицата, до момента в който тялото ви се подготви;
• Ако консумирате скотски храни, не ги смесвайте с въглехидрати;
• Намалете потреблението на растителни мазнини;
• Заменете обяда или закуската с плодове;
• Вместо зехтин и олио започнете да консумирате семена и ядки;
• Започнете да пиете повече вода.


Не забравяйте обаче преди старта на въздържанието да отправите молитва към Бога. Ако чувствате, че имате виновност или сте позволили неточност, помолете за амнистия!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР