Седмица след Великден кухнята е пълна с великденски козунак и

...
Седмица след Великден кухнята е пълна с великденски козунак и
Коментари Харесай

Какво да направите с останалия козунак?

Седмица след Великден кухнята е цялостна с великденски козунак и шарени яйца. Какво да извършите с останалия козунак? Днес предлагаме няколко доста лесни предписания за сладкиш от изсъхнал козунак, подобаваща за новака в кухнята.

 

Сладкиш със изсъхнал козунак

Необходими артикули:

1 козунак800 мл прясно мляко5 броя яйца1 чаена чаша захар

 

Начин на подготвяне:

 

Първата стъпка е приготвянето на карамела. Във формата, в която ще печете сладкиша, изсипвате 4 супени лъжици захар и я карамелизирате в загрята на 180 градуса фурна. Карамел се получава, когато захарта се разтопи и придобие златист цвят, не е належащо да става кафява.


След като карамелът е подготвен, изваждате формата от фурната и го изчаквате да изстине. Накъсвате козунака на хапки и ги слагате във форма за кекс. Разбивате млякото, яйцата и захарта и изливате сместта върху надробения козунак.


Печете сладкиша в авансово загрята на 180 градуса фурна за 1 час до момента в който порозовее. След като изстине, го обръщате в паница за торта.

По същия метод можете да извършите и сладкиш от кроасани. 

 Желиран сладкиш със изсъхнал козунак

Необходими артикули:

1/2 козунак10 гр. желатин2 компота

 Начин на подготвяне: 

 

Първата стъпка е подготовката на желатина. Следвайте инструкциите на пакетчето - изсипете наличието в чаша, залейте с 2-3 супени лъжици от сока на компота и сложете чашата в съд с вода на котлона, с цел да разтопите желатина на водна баня.


Нарежете козунака на филии. В купа сложете транспарантно домакинско фолио. На дъното наредете от плодовете на компота, върху тях филийките козунак, след което още веднъж от плодовете. Повтаряйте процедурата, до момента в който съставките свършат, като най-горният слой би трябвало да е плодове.
Разтворения желатин разбийте в 500 мл сок от компота, изсипете го върху сладкиша и го приберете в хладилника за няколко часа, с цел да стегне.

 

 Сладкиш от изсъхнал козунак с маскарпоне и праскови

Необходими артикули: 

300 гр. козунак1 кофичка цедено кисело мляко1/2 чаена чаша пудра захар200 гр. маскарпоне1/2 лимон1 компот от праскови

Начин на подготвяне:

 

Първата стъпка е подготовката на крема. Разбивате маскарпонето с цеденото кисело мляко, сока на лимона и пудрата захар до приемане на равен крем.


Нарязвате козунака на филийки и нареждате половината от тях на дъното на определената от вас форма. Върху блата от козуначени филийки нареждате плодовете от компота, а върху тях намазвате половината от крема. През летните месеци може да замените плодовете от компот с пресни. Нареждате втори блат от филийки козунак, а върху тях - и останалата част крема. Оставяте сладкиша за няколко часа в хладилника.

 

Пържени козуначени филийки

Необходими артикули:

10 филийки от изсъхнал козунак1 чаена чаша прясно мляко1/2 чаена лъжица канела2 броя яйца1 брой ванилия1/2 чаена чаша олио

 

Начин на подготвяне:

 

Добре е козунакът да е добре пресъхнал. Нарязвате го на дебели филийки. Разбивате яйцата с прясното мляко, ванилията и канелата.


Потапяте всяка филийка за няколко секунди в сместа, само че не изчаквате да се напои изцяло - в случай че е прекомерно напоена ще се разпадне при пържене.

 

Пържите филийките в сгорещено олио от двете страни до златисто. Слагате готовите в паница с домакинска хартия, с цел да се отцедят от непотребната лой. Сервирате готовите филийки, поръсени с пудра захар, с мед, или пък с обичаното ви сладко.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР