Когато през 1973 г. в Полша е решено да се

...
Когато през 1973 г. в Полша е решено да се
Коментари Харесай

Прокълнатата гробница на полския крал Казимир IV Ягелонски

Когато през 1973 година в Полша е решено да се ексхумира ковчегът на крал Казимир IV Ягелонски, полските археолози са във екстаз. Такова позволение се дава единствено в извънредно редки случаи и те получават привилегията да изследват средновековна гробница от най-голям сан. Тогава те не знаят, че за някои от тях сходно събитие ще приключи с бърза и мистериозна гибел, след което мнозина в Полша стартират да приказват, че гробът на Казимир IV е анатемосан. Казимир IV Ягелонски, наследник на полския крал Владислав II Ягелон, е роден на 20 ноември 1427 година и умира на 7 юни 1492 година, на 64-годишна възраст. Той е считан за един от най-прогресивните полски крале и създател на влиятелна династия, а политическите му дейности са най-вече сполучливи за страната. Казимир IV умира ненадейно и много необичайно, а повода за гибелта му към момента се счита за незнайна. Когато умира незабавно излиза наяве, че тялото му се разлага доста по-бързо от нормално. Казимир IV умира през горещия юни. Дори като се има поради, че в онази ера не е имало хладилници за трупове, с изключение на изби с части лед, извънредно бързото разложение на тялото на краля изненадва и плаши мнозина.



В опит да се резервира тялото на краля в най-приемливата му форма до погребението, той е затрупан с калциева сол, завит в скъпи коприни и подложен в дървен ковчег, който в допълнение е запечатан със смола. Ковчегът е отвеян във Вавелската катедрала, където на 11 юли 1492 година се състои церемонията по погребението. В началото на 70-те години на предишния век по някаква причина доста полски историци и археолози стартират да изпращат молби до държавното управление за позволение да ексхумират ковчега на Казимир IV Ягелонски за проучване. Тези претенции са отхвърляни и отказвани в продължение на доста месеци, до момента в който кардинал Карол Войтила, архиепископ на Краков, който по-късно става папа Йоан Павел II, персонално поисква ексхумацията. Четете още: Проклятието на замръзналата мумия Оци (видео) Полските медии научават, че тленните остатъци на крал Казимир IV ще бъдат изровени и историята притегля вниманието на цялата нация. Когато археолози и любопитни поданици на града се събират на мястото на ексхумацията, стартират да се майтапят, че „ гробницата е прокълната като гробницата на фараона Тутанкамон “, и че „ би трябвало да се внимава “. За страдание тези смешки приключват с не изключително занимателни последици. На 13 април 1973 година 500-годишният ковчег на Казимир IV е изкопан и отворен. Оказва се, че той е прогнил до дъно, макар обстоятелството, че е цялостен с катран, и вътре са непокътнати единствено някои елементи от скелета на владетеля. Само няколко дни по-късно четирима археолози, които работят непосредствено на мястото на ексхумацията, умират от неразбираема зараза. През идващите месеци до петнадесет откриватели, които работят на място в гробницата на крал Казимир IV или изследват артефакти от гробницата в лаборатории, стартират да изпитват здравословни проблеми и в последна сметка умират.



Изглежда, че всеки, който е обвързван с гробницата е на ръба на гибелта. Появяват се доста клюки, че гробницата в действителност е прокълната. Учените не имат вяра в проклятието като считат, че археолозите може да са убити от нездравословни гъби, които порастват на такива места. През 1999 година немски микробиолог изследва останките от антични мумифицирани трупове и открива голям брой типове спори на мухъл върху и вътре в тях, които могат да съставляват евентуална заплаха за здравето при поемане. Повечето от тях съдържат сапрофитен патоген, наименуван Aspergillus Flavus. Тези гъбички заразяват животните и предизвикват алергии, астма и други респираторни проблеми при здрави хора, само че в случай че бъдат погълнати от имунокомпрометиран човек, е по-вероятно да бъдат съдбовни. За да не бъдат инфектирани от „ антично проклинание “, археолозите, които през днешния ден учат антични руини или гробници, би трябвало да бъдат в положително здраве, да не са лекувани неотдавна от рак и да нямат белодробни или сърдечно-съдови болести. Но все пак, мнозина имат вяра, че проклятието съществува …
Източник: zona666.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР