Когато братът на Рикардо Шмиц му гостува във Вилнюс, Литва,

...
Когато братът на Рикардо Шмиц му гостува във Вилнюс, Литва,
Коментари Харесай

G-точката на Европа: 700-годишният град, магнит за чуждестранни работници

Когато братът на Рикардо Шмиц му гостува във Вилнюс, Литва, двамата излизат на среднощна зимна разходка – нещо, което по думите му в никакъв случай не биха създали вкъщи в Бразилия. „ В нито един миг не се почувствах уплашен или обезпокоен. За мен това е скъпо “, споделя бразилецът пред CNBC.

Шмиц идва във Вилнюс за първи път през 2018 година като студент на продан в границите на стратегия за образование в чужбина. По-късно съумява да си откри работа на цялостен работен ден и през 2020 година се връща в страната, с цел да поеме позициите на старши съветник за Deloitte и учител по финансово и данъчно право в литовския университет Mykolas Romeris.

Когато се върнах тук, имах това умерено чувство, че съм си вкъщи “, споделя той. „ Планът за обозримото бъдеще е да остана. “
Търсят се квалифицирани служащи
Шмиц е един от многото чужденци, живеещи в Литва, чийто брой е повишен от към 145 000 през 2022 година до над 200 000 през 2023 година, съгласно локалните медии.

Кампанията „ Вилнюс – G-точката на Европа “ притегли вниманието в интернационален проект и влезе в международните заглавия през 2018 година В добавка на това държавното управление финансира разнообразни организации – като Work in Lithuania и Invest Lithuania – които имат за цел да привлекат квалифицирани задгранични служащи и вложения в страната.

И неслучайно, с население от едвам 2.8 милиона души Литва изпитва дефицит на локални гении, които да зареждат разрастващите се софтуерни и финансови промишлености в страната.

Младите експерти като Шмиц са привлечени от тези благоприятни условия за кариера. В изследване, извършено измежду 1300 задгранични студенти, които сега учат във Вилнюс, 42% от тях декларират, че се виждат да останат да живеят във Вилнюс след завършването си.

Започнах като стажант, по-късно се реалокирах на позиция съветник, а в този момент съм на висша позиция “, споделя Шмиц. „ Тъй като тук пазарът е дребен, имаш повече благоприятни условия и това ти оказва помощ да се развиваш. “

Държавата подкрепя процеса. Времето за обработка на визите да вземем за пример е намаляло от осем месеца на единствено един, а даже има надбавка за идване в размер на 3 444 евро, която се отпуска на чужденци, работещи в специалности, от които страната се нуждае. По данни на Work in Lithuania са отпуснати към 400 такива надбавки.
Здравословен метод на живот
В Литва има 15 публични празника годишно – с което се подрежда на второ място в Европейски Съюз по този аршин. Само 1% от чиновниците работят „ доста дълго “, което е много под междинното равнище от 10%, съгласно показателя за по-добър живот на Организацията за икономическо съдействие и развиване.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз също по този начин класира страната на 11-то място по баланс сред професионалния и персоналния живот – преди Швейцария и Унгария. Хората правят оценка това като същинско преимущество.

Моята компания тук в действителност предизвиква хората да употребяват целия си отпуск. Това е доста друго от културата на работа в Индонезия, откъдето съм “, отбелязва Миша Йохана от Джакарта.

Подобно на Шмиц, тя е пристигнала във Вилнюс, с цел да учи. Избира мястото по персонални аргументи – с цел да бъде с литовското си гадже, с което се е срещнала в Бали.

Индонезийците са склонни да се отнасят по-спокойно към работата от литовците, добави Йохана. Но в Индонезия съгласно нея шефовете по-рядко утвърждават отпуските, което значи, че служащите са склонни да си измислят аргументи, нормално свързани със фамилията, с цел да скрият отпуските си.

„ Тук не ми се постанова да върша това “, споделя Йохана, която работи нощем от жилището си във Вилнюс като управител в платформата за маркетингови данни Whatagraph. Така дните ѝ остават свободни за страничната ѝ актьорска работа. Йохана се е снимала в реклами на Burger King, на приложението за доставки Just Eat, а неотдавна и в акция на Work In Lithuania.

„ Въздухът тук е извънредно добър. В Джакарта не можеш да дишаш, когато излезеш на открито “, споделя Йохана. „ Вилнюс също по този начин е доста подобаващ за вървене пешком, а това е друго нещо, което не мога да върша в моята страна, тъй като пътищата там не са пригодени за пешеходци. “

Лаура Гуарино мести във Вилнюс от Италия през 2021 година, също посредством стратегия за образование в чужбина. Тя споделя, че е щастлива да се сбогува с трафика и тълпите в Неапол, заменяйки ги с 10-минутно пътешестване до офиса си.

„ Просто се влюбих в града “, сподели Гуарино, която работи като управител бизнес развиване за Teltonika Telematics. „ Неапол е толкоз препълнен, на всички места има единствено здания и толкоз доста трафик – това е доста досадно “, сподели тя.

Вилнюс има толкоз положително въодушевление и е толкоз спокоен, че просто не желая да си потеглям “, сподели тя. „ Харесва ми също да плавам в езерата и да отивам на разходки в провинцията. “
Плюсове и минуси
Гуарино, Шмиц и Йохана считат, че е било елементарно да се впишат измежду локалните поданици, защото множеството владеят британски език. Въпреки това всеки от тях споделя, че е посещавал курсове за проучване на литовски език.

От културна позиция им се е наложило да се приспособят към по-сдържан метод на изложение, който е в несъгласие с откритите и мощно прочувствени особености на индонезийската, бразилската и италианската просвета.

Вилнюс обаче към този момент не е оня на ниска цена град, който в миналото е бил. Гуарино и Йохана споделят, че разноските за наем, сметки и хранителни артикули не са по-ниски, в сравнение с вкъщи.

Тримата задгранични служащи се приспособяват и към дългата, сурова литовска зима. Йохана е възприела локалната традиция „ ekete “ – сауна, последвана от потапяне в ледено езеро, което тя разказва като „ прекарване отвън тялото “. Междувременно Шмиц се занимава със зимен спорт – кърлинг, като се състезава на националния шампионат на Литва.

Гуарино има своите механизми за справяне със зимата, която, както признава, може да бъде сложна. „ Просто би трябвало да си вземам витамин D и да се уверя, че ще пътувам назад до Неапол за Коледа, и ще бъда добре “, споделя тя.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР