Кога едно дипломатическо посещение не е дипломатическо посещение? Когато най-високопоставеният

...
Кога едно дипломатическо посещение не е дипломатическо посещение? Когато най-високопоставеният
Коментари Харесай

Здравейте и довиждане - Дендиас кацна в Триполи и излетя веднага обратно

Кога едно дипломатическо посещаване не е дипломатическо посещаване? Когато най-високопоставеният политик даже не напуща борда на самолета, преди да отлети още веднъж.

Точно това се случи в четвъртък, когато гръцкият външен министър Никос Дендиас кацна в Триполи, Либия. След като разбра, че сътрудника му, който има тесни връзки с Турция, го чака, подреди на водача да излети още веднъж, оповестява „ Политико ”.

Бързият дипломатически поврат евентуално ще утежни още повече така и така обтегнатите връзки сред Гърция и администрацията в Триполи.

От години Либия е разединена сред подкрепяното от Организация на обединените нации и основаното в Триполи Правителство на националното единодушие (ПНС), ръководено от Файез ал-Сарадж, и бунтовническия военачалник Халифа Хафтар, основания в Бенгази мощен водач на източната част на страната и водач на Либийската национална войска (ЛНА).

Турция, обичаен зложелател на Гърция, поддържа тесни връзки с ПНС и Анкара му доставя съоръжение и разследваща информация, като оказва помощ при осуетяването на едногодишната акция на Хафтар за завладяване на столицата.

Миналия месец Турция подписа авансово съглашение с либийското държавно управление в Триполи за изследване за петрол и газ край либийското крайбрежие - без да прецизира дали изследванията ще се правят във водите южно от Гърция, където, съгласно Атина, турците нямат право да бъдат.

Тогава Дендиас упрекна Турция, че се възползва от " неспокойната обстановка в Либия, с цел да дестабилизира в допълнение сигурността в Средиземноморския район и да откри районна надмощие ".

По време на това пътешестване Дендиас в началото планираше да посети единствено Бенгази, само че конкурентното държавно управление в Триполи настоя да се отбие и там. Гръцкият министър се съгласява, само че при едно изискване, съгласно дипломатически чиновници: да се срещне единствено с Мохамед ал-Менфи - ръководител на президентския съвет на Либия и някогашен дипломат в Гърция. Дендиас не е желал да се снима с Найла Мангуш, външния министър на Триполи, който подписа съглашението за изследване на енергийни източници с Турция.

Това беше проект А. Дендиас се нуждаеше от бърз проект Б, когато самолетът му кацна на другояче тихото летище и го очакваше огромна навалица фотографи. Там го чакаше също и... Мангуш!

Бърз като мълния, Дендиас завъртя пръст във въздуха, имитирайки самолетен мотор и показвайки на водача, че това посещаване е завършило още преди да е почнало.

Либийците " допуснаха, че в случай че някой се появи, ще се наложи да се организира среща " - сподели почитан гръцки чиновник. " Никой не може да ни принуди да се срещнем с който и да било. "

Въпреки това, с цел да стане всичко още по-неудобно, самолетът на Дендиас трябваше да чака към час на летището, преди да се насочи към Бенгази, защото контролът на въздушното придвижване в Триполи не утвърди полетния му проект.

" В изненадващата обстановка... гръцкият министър отхвърли да слезе от самолета си и се върна там, откъдето пристигна, без да даде каквито и да било пояснения ", съобщи либийското външно министерство. То добави, че " осъжда това държание и ще предприеме подобаващи дипломатически ограничения за опазване на суверенитета на Либия ".

По времето, когато това изказване беше оповестено, гърците към този момент се бяха върнали в Бенгази. /БГНЕС

Атина / Гърция
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР