Каталуния, регион, който от известно време се стреми към независимост

...
Каталуния, регион, който от известно време се стреми към независимост
Коментари Харесай

Каталунците приветстваха либерализирането на визите за Косово

Каталуния, район, който от известно време се стреми към самостоятелност от Испания, на драго сърце призна паспортите на Косово от Испания, която обаче продължава да отхвърля да признае независимостта на балканската страна, заяви „ Коха “.


На 6 януари беше доказано, че Испания е признала паспортите на Косово, което разрешава свободното придвижване на косоварите и в тази страна, както и в други страни от Шенгенското пространство от 1 януари. Испания е измежду петте страни от Европейски Съюз, които отхвърлят да признаят Косово. Решението е обвързвано основно с настояванията за обособяване на Каталуния от Страната на баските. Другите непризнаващи страни са Гърция, Румъния, Словакия и Кипър.

" Испания към момента не признава Косово, суверенитета или независимостта на Косово, тъй като не признаваме едностранни заявления за самостоятелност ", съобщи Хосе Мануел Албарес, министър на външните работи на Испания.

С последното си решение Испания провокира дискусия в страната, само че държавното управление реагира бързо, като съобщи, че ходът за признание на паспорта не значи ново " намаляване " на отношението към Каталуния. През ноември партиите, подкрепящи независимостта на Каталуния, се споразумяха да поддържат министър-председателя Педро Санчес за още един мандат. Партиите от този район не престават да поддържат независимостта на Косово.

Представител на " Заедно за Каталуния " съобщи, че се радват за косоварите и се радват, че те ще анулират проектите за поощряване на издаването на паспорти в Народното събрание на Испания.

Регионалното държавно управление на Каталуния, ръководено от Каталунската републиканска левица, съобщи, че " позицията му е в цялостно сходство с позицията на европейските институции по отношение на признаването и суверенитета на Косово ". " Испания е тази, която има друго отношение. Това е особеност ", обявиха в това държавно управление.

Едуард Джоузеф, специалист по Балканите в университета " Джон Хопкинс " в Съединени американски щати, прави оценка решението на Испания като " огромна крачка напред, която предизвестява за по-нататъшно доближаване на НАТО и Европейски Съюз по въпроса за поданството на Косово ".

" Това е въпрос от решаващо значение за стабилността на района ", сподели той и добави, че новото решение на Испания открива нови благоприятни условия за съдействие./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР