Какво може да мотивира европейците да работят повече? Това е

...
Какво може да мотивира европейците да работят повече? Това е
Коментари Харесай

Богатата Европа работи по-малко – могат ли страните да променят това?

Какво може да стимулира европейците да работят повече? Това е въпросът, пред който са изправени някои от по-богатите страни на континента, защото се сблъскват с дефицит на работна ръка макар рекордната претовареност, написа DW.

Правителствата и компаниите в Германия, Холандия и Австрия в този момент разискват по какъв начин да създадат спомагателните часове по-привлекателни за служащите. Някои от обсъжданите разновидности са грижи за деца, по-щадящи данъчни политики и по-гъвкави работни графици.

Те обаче се конкурират с желанията на чиновниците за повече свободно време. Средните работни часове не престават да понижават, защото позициите на ненапълно работно време порастват и синдикатите упорстват за съкращения на часовете на цялостен работен ден.

Има една сентенция „ работете, с цел да живеете, само че не живейте, с цел да работите “, споделя 47-годишният Мартин Щолце, гимназиален преподавател, работещ на повърхностен работен ден в югозападна Германия. „ Мисля, че това е мотото на нашето време. Работиш задоволително, с цел да можеш да се посветиш на неща, които в действителност имат значение. Преди не беше по този начин. “
Рекордна претовареност в Европейски Съюз
В прочут смисъл самата работа рядко е била толкоз известна или налична в Европа. Общата претовареност в Европейски Съюз остава покрай 75%, до момента в който Германия, Австрия и Холандия са с рекордни или съвсем рекордни равнища на претовареност. Участието на дамите в работната мощ е повишено доста.

Основен фактор е повишаването на работата на ненапълно работно време, считат икономисти.

Днес повече от трима от 10 чиновници в Германия, Австрия и Швейцария работят на ненапълно работно време. В Холандия почти половината от работната мощ работи 35 часа или по-малко на седмица. В Съединени американски щати, за съпоставяне, по-малко от всеки пети работи на ненапълно работно време или по-малко от 35 часа.

По-специално дамите са довели до растежа на ненапълно работно време в Европа. Те към момента са доста по-склонни от мъжете да балансират работата с грижите за децата или фамилията.

И въпреки всичко наклонността също по този начин значи, че по-голямата работна мощ не създава доста повече работни часове. Въпреки прибавянето на съвсем 7 милиона нови служащи към своята работна мощ сред 2005 година и 2022 година, Германия означи единствено непретенциозно нарастване на общото работно време. Междувременно междинният немски чиновник е работил по-малко от 1350 часа годишно през 2022 година - най-ниският измежду страните, които принадлежат към Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР).

„ Това е общество, което се оправя сносно “, сподели Клеменс Фуест, началник на немския институт за стопански проучвания Ifo, в презентация предходната година. „ По-малко хора работят и има повече наслаждение от свободното време. “

Но Фуест също предизвести за минуса - възходящ дефицит на служащи през идващите години. „ Голямото стесняване към момента не е настъпило “, сподели той.
Проблеми с почасовата работа
Работата на ненапълно работно време към този момент е проблем в браншове с нищожен личен състав като медицински сестри и обучение, където свободните работни места нарастват. Тъй като повече чиновници работят по-малко от цялостно работно време, мениджърите споделят, че се борят да съберат задоволително щатове.

Маартие Лак-Корстен, шеф на амстердамското главно учебно заведение De Kleine Nicolaas, сподели, че доста претенденти желаят да работят четири дни в седмицата.

Винаги стартирам диалог с тях “, споделя тя. „ Каква е повода да желаете да работите четири дни? Какво ви би трябвало, с цел да работите на цялостен работен ден? Казвам им преимуществата, заплатата, тъй че да са наясно с изборите и следствията, които вършат. "

Недостигът на личен състав евентуално ще стане по-често срещан през идните години, защото поколението на бейби взрива се пенсионира, споделят специалисти.

Предизвикателство за работодателите и политиците е, че доста служащи в по-богатите европейски страни могат да си разрешат да работят по-малко от цялостно работно време.

В Холандия „ заплата от 1.5 “, при която единият възрастен работи на цялостен работен ден, а другият на ненапълно работно време, е станала нещо всекидневно, сподели Бастиан Старинк, икономист от университета в Тилбург.

Вероятно е разкош, който можем да си позволим в Холандия да не работим на цялостен работен ден “, сподели Старинк.

Не са единствено семействата. Базираната в Амстердам проектант Таис Зучети е работила 28 часа на седмица през миналата година, до момента в който приключва магистърската си степен, сподели тя. Скоро ще се върне до 32 часа по искане на работодателя си. Но съгласно самата нея това не й е належащо финансово.

Чувствам, че сега с 28 часа спечелвам задоволително, с цел да пребивавам добре “, сподели Зукети. „ Идеята е, че в случай че продължа да работя 28 часа, тогава бих могла да развия заниманието си като илюстратор. “
Търсенето на повече часове
Работодателите и държавните управления в този момент се пробват да схванат по какъв начин може да накарат работните да работят повече. Германската провинция Баден-Вюртемберг стартира да изисква от всички преподаватели, които желаят да работят на ненапълно работно време за по-малко от 75%, да дават причина - в това число тези, които към този момент работят на понижено работно време.

Министерството на образованието там сподели, че този ход, който е част от по-голям пакет от ограничения, визира 4000 от 115 000 учители в щата.

Един от тях е Щолце, гимназиален преподавател по британски, работещ 50%. Непълното работно време му разрешава да участва повече при възрастните си родители, сподели той, и прави образователната седмица по-поносима.

Признавам, че има огромен капацитет за повече часове “, сподели той. „ Но аз искрено вявам, че моите сътрудници имат доста, доста положителни аргументи, които не се вписват в тази рамка. “

Други държавни управления възприемат по-приятелски метод - макар че се оказва мъчно.

Холандия се съгласи да разшири дотациите за развъждане на деца от 2025 година - дата, която държавното управление по-късно отсрочи за 2027 година заради бюджетни съкращения. Австрийската консервативно-зелена държавна коалиция в това време се отдръпна от предложенията, че ще понижи налозите на работодателя върху приходите, откакто съперниците показаха опасения по отношение на финансирането на обществени помощи.

Германия също отсрочи реформирането на по този начин нареченото предписание за делене на налозите за двойки, което облагодетелства семействата с 1.5 заплата. Съобщава се, че страната в този момент обмисля мандат за бизнеса да позволи работа от у дома, наред с други ограничения.
Намиране на капацитет в нова работна среда
Холандска организация подхваща различен метод - оказва помощ на работодателите да усилят часовете за съществуващия си личен състав. Организацията с нестопанска цел Het Potentieel Pakken, което жестоко се превежда като „ Улавяне на капацитета “, работи с клиенти за най-хубавия метод към чиновниците и създаване на работни проекти измежду членовете на екипа.

Финансиран значително от холандското министерство на опазването на здравето, Het Potentieel Pakken работи най-вече с организации за домашни грижи и учебни квартали. Служителите - множеството от тях дами - нормално към този момент са подготвени да работят повече, сподели създателят Грейвън. Често просто не са били питани.

Буквално се случва да срещнем хора, които към този момент са на към 50 години, и вие ги питате: „ Защо работите по 18 часа на седмица? “ и те споделиха: „ Е, започнах да работя по 18 часа седмично преди 20 години и просто в никакъв случай не съм го променял “, сподели Грейвън.

За нея това е знак какъв брой вкоренена е станала работата на ненапълно работно време. И още повече мотив за по-широк диалог по въпроса.

Мисля, че постоянно има напрежение сред самостоятелните избори и потребностите на обществото “, сподели тя. „ И мисля, че това е доста фундаментален спор, който би трябвало да се организира. “
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР