Израелската полиция нахлу в хотелска стая в Йерусалим, използвана от

...
Израелската полиция нахлу в хотелска стая в Йерусалим, използвана от
Коментари Харесай

Израелска полиция нахлу в офиса и спря излъчването на телевизия Ал Джазира

Израелската полиция нахлу в хотелска стая в Йерусалим, употребена от телевизия „ Ал-Джазира “ като в действителност офис, след решението на държавното управление да затвори локалните действия на катарската телевизия, оповестиха израелски формален представител и източник на „ Ал Джазира “ пред Ройтерс.

На оповестено в интернет видео се вижда по какъв начин служители на реда в цивилни облекла раглобяват камери в хотелска стая. Източник на „ Ал Джазира “ съобщи, че хотелът се намирал в Източен Йерусалим.



Кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху спря работата на малкия екран, до момента в който продължава войната в Газа и стимулира дейностите си с това, че катарската телевизия заплашва националната сигурност.

„ Ал Джазира “ назова хода „ незаконно деяние и отхвърли обвиняването, че малкия екран заплашва израелската сигурност като „ рискова и смехотворна неистина “, която излага публицистите ѝ на заплаха. Тя добави, че си резервира правото да „ предприеме всевъзможни законни стъпки “.

Телевизията подлага на критика военната интервенция на Израел в Газа, откъдето предава навреме от началото на войната.

„ Подстрекателският канал „ Ал-Джазира “ ще бъде затворен в Израел “, заяви Нетаняху в обществените мрежи след единомислещо гласоподаване на кабинета.

Правителството заяви в изказване, че израелският министър на връзките е подписал заповеди за „ незабавни дейности “, само че най-малко един народен представител, който подкрепил затварянето, съобщи, че „ Ал-Джазира “ въпреки всичко може да се опита да го блокира в съда.

Според известието мярката ще включва затварянето на офисите на „ Ал-Джазира “ в Израел, конфискуването на съоръжение на малкия екран, прекъсване на канала от кабелните и сателитни компании и блокирането на уеб страниците му. В него не се загатват дейностите на „ Ал-Джазира “ в Газа.

Няма формален коментар от катарското държавно управление.

Преди време „ Ал-Джазира “ назова напъните на Израел да ограничи дейностите ѝ „ ескалация “ и добави в официално съобщение при започване на април, че това е част от поредност систематични израелски офанзиви за заглушаване на „ Ал-Джазира.

Телевизията заяви, че израелските управляващи предумишлено са атакували и умъртвили редица нейни публицисти, в това число двама, убити в Газа по време на спора. Израел съобщи, че не нападна публицисти.

Катар сътвори „ Ал-Джазира “ през 1996 година и смята малкия екран за метод да ускори въздействието си в света.

„ Ал-Джазира “ изрично осъжда този незаконен акт, който нарушава човешките права и главното право на достъп до информация “, заяви малкия екран в изказване. „ Ал-Джазира “ декларира правото си да продължи да дава вести и информация на световната си публика “, добави тя.

Агенцията на Организация на обединените нации за човешките права също подлага на критика затварянето.

„ Изразяваме страдание по отношение на решението на кабинета да затвори „ Ал-Джазира “ в Израел “, заяви организацията в обществената мрежа Х. „ Свободните и самостоятелни медии са от значително значение за обезпечаването на бистрота и отчетност. Сега това важи още повече поради строгите ограничавания за предаване от Газа. Свободата на словота е основно човешко право. Призоваваме държавното управление да анулира възбраната “, се споделя още в известието.

Миналия месец израелският парламент ратифицира закон, който разрешава краткотрайното затваряне в Израел на задгранични малките екрани, считани за опасност за националната сигурност.

Законът разрешава на Нетаняху и на неговия кабинет по сигурността да затварят офиси на телевизия в Израел за 45 дни, като интервалът може да бъде удължаван, с цел да остане в действие до края на юли или до края на огромните военни интервенции в Газа.

Катар, където се намират редица политически водачи на „ Хамас “ се пробва да посредничи по договорка за помирение и освобождение на заложници, която може да приключи войната в Газа.

Нетаняху обаче втърди в неделя опълчването си на настояванията на " Хамас " за края на войната в Газа в подмяна на освобождението на заложници, като съобщи, че това ще задържи палестинската ислямистка формация на власт и ще сътвори опасност за Израел. 

Нетаняху добави, че Израел желае пауза в боевете в Газа, с цел да обезпечи освобождението на заложници, които към момента са държани от " Хамас ". Смята се, че те са над 130. " Но въпреки Израел да демонстрира подготвеност, " Хамас " остава на крайните си позиции, първата от които е настояването за евакуиране на всички наши сили от линията Газа, преустановяване на войната и оставяне на " Хамас " на власт ", сподели израелският министър председател. " Израел не може да направи това ", безапелационен е той. 

" Хамас " ще може да реализира обещанието си да извърши още веднъж, още веднъж и още веднъж кланетата, изнасилванията и отвличанията си ", съобщи още Нетаняху. 

В Кайро ръководители на " Хамас " водят втори ден договаряния за помирение с посредничеството на Египет и Катар, само че не се оповестява за забележим прогрес, до момента в който групировката държи на настояванията за преустановяване на войната в Газа, оповестиха палестински представители. 
ТЕМА преди 2 часа 854 преди 3 часа 1275 преди 6 часа 2311
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР