Софийската опера и балет с премиера тази вечер на Валкюра

...
Софийската опера и балет с премиера тази вечер на Валкюра
Коментари Харесай

Силяновска присъства на премиера на Софийската опера в Скопие

Софийската опера и балет с премиера довечера на " Валкюра " от Рихард Вагнер на сцената на Националната опера и балет в Скопие, под режисурата на акад. Пламен Карталов. Събитието е в границите на майските оперни вечери в столицата на Република Северна Македония.

На събитието участва и новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова. Тя се срещна с шефа на Софийската опера акад. Пламен Карталов и изрази наслада от събитието.

Това е първо показване на произведение на великия немски композитор на сцената на националната опера и балет в Скопие и първо посещение на Софийската опера и балет там.

Близо петчасовата режисура на Валкюра стартира с претъпкана зала и възторжени фенове, за които предизвикването да видят онлайн най-популярната опера от тетралогията " Пръстенът на Нибелунга " е голямо ентусиазъм.

Директорът на националната опера и балет в Скопие Васо Ристов не скри пред медиите, че това е същински значимо събитие в културния живот тук, привилегия за него като началник на операта и за публиката.

134 души наброява съставът, с който Софийската опера гостува в Скопие. 

" Много сме щастливи, че с помощта на поддръжката и на двете министерства на културата на Република България и Република Северна Македония, и на БКИЦ в Скопие имаме опция да посрещнем Софийската опера и балет с тази голяма режисура, която е върхът в цялостната стратегия на майските оперни вечери ", сподели пред Българска национална телевизия Антония Велева - шеф на БКИЦ.

За маестро Пламен Карталов гостуването в Скопие е сбъдване на отдавнашна фантазия, станала факт и с помощта на дългогодишното му другарство с неговия сътрудник Васо Ристов. " Много съм въодушевен, тъй като походът на българския Вагнер намира една нова спирка на международната оперна сцена. След Словения, Болшой спектакъл, два пъти Германия, е чест ние да гостуваме на майските оперни вечери в Скопие и по този метод да открием една нова страница за оперната просвета на Скопие ", уточни акад. Пламен Карталов.

Диригентът Еван, който от три години работи един до друг с маестро Карталов, е убеден, че публиката тук ще се влюби в Рихард Вагнер, както и той самият. " Въпреки че постановката е повече от 4 часа, на финала постоянно ми се желае да не свършва. Солистите имат изключителни гласове и са брилянтно тренирани на немски език ", сподели Еван-Алексис Крист.

Езикът на Вагнер не е комплициран. Той става рисков за схващане, когато се прави спектакъл, който подражава на съвремието през днешния ден. А в тази театър маестро Карталов споделя, че търси едно фентъзи, което се основава напълно на музиката на Вагнер, а тя е музика на бъдещето.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР