Ина Симеонова © Цветелина Белутова Ако трябва да обясним простичко,

...
Ина Симеонова © Цветелина Белутова Ако трябва да обясним простичко,
Коментари Харесай

Професия: Логопед

Ина Симеонова

© Цветелина Белутова Ако би трябвало да разбираем простичко, какво е логопед - това е говорен терапевт. С това обаче въобще не се изчерпва същността на специалността и изкуството да я упражняваш. Почти всеки предан на работата си експерт, споделя, че с цел да бъдеш логопед, да искаш да работиш като подобен, е належащо доста повече от това просто да си служиш ловко с логопедична сонда (звучи ужасно, само че не е, става дума за елементарен спомагателен инструмент) и да демонстрираш на пациента вярната артикулационна позиция. Освен професионалната подготвеност е належащо да имаш сензитивност да забелязваш спецификите на пациента си. И защото в по-голяма степен става дума за работа с деца, да осъзнаваш, че всяко дете е една характерност със своите желания и модели на държание. Трябва да се интересуваш какво го вълнува, кое го тормози, с какво можеш да го грабнеш и впечатлиш, тъй че да го спечелиш като съдружник в битката за превъзмогване на казуса - бил той чисто говорен, езиков или поведенчески.

С влизането в кабинета дребният клиент постоянно е впечатлен от купищата занимателни и цветни играчки. Добрият логопед, който е и психолог, последователно го включва в играта, оферират му нови занимателни хрумвания и трансформира упражненията във радостно прекарване вместо трудно и еднакво занятие. Визитка

Ина Симеонова работи като логопед и психолог в логопедичен кабинет " Светулките ". Основното, с което се занимава там, е терапия на деца с разнообразни нарушавания и консултиране на техните фамилии, логопедична и психическа диагностика по проблемите на ранното детство и учебна възраст, правене на етапни статуси, правене на стратегии за терапия и стимулиране на детското развиване.

Има бакалавърска степен по логика на психиката от СУ " Св. Климент Охридски " (2004 - 2008 г). Впоследствие става магистър " Клинична и консултативна логика на психиката ", още веднъж в Софийския университет (2008 - 2011 г.). Продължава образованието си и по-късно и придобива бакалавърска степен по логопедия.

Фокусът на професионалните й ползи е работа в областта на диагностиката, лечението и предварителната защита на нарушаванията в ранното детство. Насоченост на лечението по посока проблемите на храненето и зареждането в кърмаческа и бебешка възраст, работа в прехода към обща храна. Възможност за разработване на скица на зареждане и дейна хранителна терапия в границите на предпазената лечебна среда. Стимулиране и предварителна защита на проблемите в езиково-речевите умения при децата в ранна и предучилищна възраст, работа с деца от аутистичния набор, със сензорно-интегративни и психомоторни дисфункции, дисфункции на орално-моторните механизми, неврологични и генетични болести. Ина Симеонова има близо 10 години опит като логопед. Постоянно учи и се развива и минава през разнообразни курсове, с цел да увеличи компетентността си и да бъде потребна на пациентите си. Има документи от Института по положителна психотерапия и е минала обучителен модул " Приказна психотерапия ", както и " Симптомите и разговорът с тях по методите на арт терапия " и доста други. Повече за нея може да научите на уеб страницата на логопедичен кабинет " Светулките ".
Моята специалност

Логопедията в множеството страни е част от медицинските специалности, до момента в който в България тя е част от педагогическите. Тя е пресечна точка на няколко сфери - здравна, психическа, педагогическа и обществена. Логопедията се занимава с диагностика, предварителна защита и терапия на: ранно детско развитие; нарушавания на речта или артикулационни нарушения; нарушавания на плавността на речта, когато човек има проблем с плавността на речевия поток (запъване,заекване); нарушавания на прозодиката (заекване, запъване и други - бел. ред.) на речта; езикови нарушавания, свързани с недоумение на смисъла и прагматиката на родния език; нарушавания на процесите на четене и писане; социално-комуникативни нарушавания, свързани с вербалната и невербалната комуникация; нарушавания на орално-моторните механизми, свързани със звукопроизношение, хранене, пиянство и преглъщане; когнитивно-комуникативни езикови и говорни нарушавания като разследване от друго неврофизиологично заболяване; генетични синдроми; нарушавания, свързани със сензорно-интегративната функционалност. Всеки логопед може да работи по всички от изброените нагоре посоки или може да специализира в една от областите съгласно спецификата на ползите си. Работата на логопеда се състои в даването на необикновен тип услуга - помощ, упътвания и поддръжка по посока развиване, възстановяване и/или опазване способността за другарство и връзка. Клиентите, които обгръща този тип услуга, варират от новородени до възрастни човеци. За страдание в световен мащаб се следи увеличение на хората, нуждаещи се от логопедична поддръжка, и това прави нашата специалност извънредно основна и значима, нареждаща се до другите медицински такива. Така че работа за логопеди има и ще има! За мен специалността на логопеда е предопределение, човек би трябвало да има заложена вътре в себе си мотивацията да оказва помощ, желанието да надскача и да се трансформира по отношение на условията на случая и волята да не се отхвърля и да търси благоприятни условия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Моето обучение

По обучение съм психолог, имам приключени бакалавърска и магистърска степен към СУ " Св. Климент Охридски ". Логопедията ми е втора компетентност, отново към същия университет, само че тази специалност ми пасна повече и като научна сфера, и като опция за реализация. Към момента съм с научна степен бакалавър по логопедия, само че тя ми е задоволителна, с цел да упражнявам към някой център. Ако желая обаче да си отворя собствен личен кабинет, ще ми е нужна и магистърската степен. За сметка на това прекосих и ще минавам през голям брой курсове и следдипломни квалификации, което съгласно мен е условие за нашата сфера. Трябва да си постоянно " в час " и да си жаден за нови познания и информация, обвързвана с работата.

Източниците на информация са общоприетите: книги, уеб сайтове на разнообразни организации, асоциации и центрове, уеб сайтове, конференции и семинари, образования и тренинги.

Пътят дотук

Първо учих логика на психиката и редом с нея логопедия. Поканиха ме да стажувам в един от огромните детски лечебни центрове в София като психолог, само че там имах опция да следя работата на логопедите и тя несъмнено ме притегли повече. Все още не мога да дефинира кое надви в интерес на логопедията, може би това бяха по-точните правила на работа и по-активната роля на експерта в лечебния развой. В този център прекарах няколко месеца, след което ме назначиха на непрекъсната работа като терапевт. Имах шанса да работя и да ме образоват едни от най-хубавите експерти и сътрудници и към този момент бях сигурна, че това е моята " Професия ". Работата ми беше обвързвана напълно с деца както в колективен формат, по този начин и в самостоятелен. И по този начин незабелязано там изкарах седем години, след което смених, само че не специалността, а единствено местоработата. Имах съмнения по отношение на сферата, само че избрах да остана в частната, въпреки и тя да е по-несигурна. И по този начин от 2011 година работя като логопед и терапевт.

Професионални задания и отговорности

Интересите и отговорностите ми в ежедневната ми активност са свързани с диагностиката, лечението и предварителната защита на нарушаванията в ранното детство; лечението по посока проблемите на храненето и зареждането в кърмаческа и бебешка възраст, работа в прехода към обща храна; разработване на скица на зареждане и дейна хранителна терапия в границите на предпазената лечебна среда; стимулиране и предварителна защита на проблемите в езиково-речевите умения при децата в ранна и предучилищна възраст; работа с деца от аутистичния набор, със сензорно-интегративни и психомоторни дисфункции, дисфункции на орално-моторните механизми, неврологични и генетични болести.

Нужните умения

Според мен е нужен опит под супервизия за най-малко от една до две години според от сферата на упражняване. Логопедите, които считат да се занимават с по-леките случаи (например артикулационните нарушения), биха могли да се оправят с добитите от университета умения и познания и стажа, който се включва в програмата. Колегите обаче, които считат да се занимават с по-тежки деца и случаи, е добре да работят в партньорство и под супервизията на опитни сътрудници. За себе си и все още не мога да кажа, че бих желала да работя без супервизия. Тук приказваме за предложение на способена профилирана помощ, тъй че който не може да помогне - най-малко да не пречи. ☺

Предизвикателствата в работата

Предизвикателствата са доста и всеки ден, изключително в частния бранш. Първо би трябвало да си конкурентоспособен, да си вършиш добре работата, тъй като никой няма да седи, в случай че няма резултати. Първа стъпка е да успееш да мотивираш клиента (който в множеството случаи е някой малчуган) да надскочи себе си и да се оправи със съответните задания, които са му пъклен сложни. Което може да се съпостави с това да се опиташ да си обуеш дънки, с три номера по-малки (невъзможно е), но няма по какъв начин, ще се обуват. Втора стъпка е да държиш родителите на малчугана в една " естествена " среда на осведоменост, в която те да са наясно с настоящите проблеми за деня (че няма по какъв начин да стане през днешния ден да се обуят дънките, които са стри номера по-малки), само че да им се даде и тактика за справяне със обстановката. Трета стъпка - да започваш да мислиш по какъв начин да се обуят тези дънки за допустимо най-кратък период.

Моето задоволство

Най-голямото задоволство за мен е реализирана цел, сполучливото справяне с избраната проблематична обстановка, усвоените познания и умения от детето, с които то да може единствено да се оправя с ежедневните и образователни обстановки.

Заплащането

В началото заплащането несъмнено е ниско. Но положителната вест е, че даже по време на образованието си в университета е допустимо да ви вземат на работа. Към момента логопеди се търсят както в държавния, по този начин и в частния бранш. Определено би трябвало да се има поради, че от време на време се постанова да вложиш повече, в сравнение с си изработил. Материалите и образованията са едно огромно перо, което би трябвало да се регистрира. За страдание специалността не бих споделила, че се подрежда към високоплатените, а по-скоро към добре платените.

Планове за развиване

Посещението на семинари, курсове и образования в нашата специалност е освен целесъобразно, само че и, бих споделила, наложително. Всеки експерт би трябвало да поддържа нужното равнище на осведоменост и подготвеност, като това с огромна мощ важи за частно практикуващите специалността. В нашата сфера непрестанно се актуализират и ревизират информацията, методиките и критериите за диагностика и терапия. Търсени умения

- безрезервност
- мощна вътрешна мотивация да помагаш
- непримиримост
- адаптивност
- самообладание и любов към децата
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР