Има оцелели след бомбардировката на театъра в Мариупол, за която

...
Има оцелели след бомбардировката на театъра в Мариупол, за която
Коментари Харесай

Има оцелели след бомбардировката на театъра в Мариупол

Има оживели след бомбардировката на театъра в Мариупол, за която Украйна упрекна Русия, а Москва отхвърли да я е правила. Театърът е бил цялостен с цивилни, бомбоубежището е издържало на удара. Броят на жертвите не се знае, заяви за Ройтерс консултант на кмета на Мариупол. Украйна реагира с яд и горест на случилото се в обсадения пристанищен град.

Франс прес популяризира фрагменти на театъра в Мариупол преди бомбардировката, на които се вижда надпис " Деца ", изписан на съветски на тротоара пред и зад постройката. Надписите са направени по този начин, че да се виждат от аероплан.

Според заместник-кмета на града, представен от Би Би Си, в театъра може да е имало сред 1000 и 1200 души, потърсили леговище там. Има оживели след нападението защото мазето, където са се укривали хората е издържало, заяви локален народен представител.

Спасителни екипи работят на място.

" Единствената дума с която може да се опише случилото се е геноцид, геноцид на нашата нация, на нашия украински народ ", съобщи Вадим Бойченко, кмет на Мариупол.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба реагира на нападението с туит.

" Още едно извънредно военно закононарушение в Мариупол. Масивна съветска офанзива против Драматичния спектакъл, където стотици почтени цивилни се укриваха.Сградата е изцяло разрушена. Руснаците не може да не са знаели, че това е леговище за цивилни ".

Руското министерство на защитата отхвърли да е бомбардирало театъра.

" Вина за всичко случило се в Мариупол, в частност взривяването на постройката на Драматичния спектакъл, режимът в Киев естествено се опита да хвърли върху съветските военни, които съгласно режима са поразили с авио бомба театъра. Разбира се, това е неистина. Руските въоръжени сили не бомбардират градове. Колкото и видеокадри да е събрало НАТО и колкото и подправени фотоси да се популяризират сега, истината в последна сметка ще излезе нескрито. ", съобщи Мария Захарова, представител на външното министерство на Русия.

Москва заяви, че към 300 бежанци от Мариупол към този момент са в съветската Ростовска област. Преди това, евакуирани от пристанищния град дойдоха в Запорожие. 400-хилядният Мариупол е под съветска блокада от втори март и е без вода и храна, електричество и газ.

Най-малко един човек почина и трима са ранени откакто остатъци от свалена ракета порази жилищен блок в Киев в 5 часа тази заран. 30 души бяха евакуирани.

" Това е война. Русия ни атакува неразбираемо за какво. Това е война. По-добре не питайте по какъв начин се усещам ", споделя Алексей Юстенко, гражданин на Киев.

С минута безмълвие беше почетена паметта на починалите до момента украинци на железопътните гари в няколко града, измежду тях Киев, Днипро, Лвов и Одеса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР