Голите къртици са сред най-странните бозайници на планетата. Те не

...
Голите къртици са сред най-странните бозайници на планетата. Те не
Коментари Харесай

Голите къртици раждат до дълбока старост: яйцеклетките им никога не свършват

Голите къртици са измежду най-странните бозайници на планетата. Те освен живеят по-дълго от всички останали гризачи - до 37 години, само че и могат да раждат деца до дълбока напреднала възраст. Сега учените считат, че са разкрили по какъв начин: Тайната на тези забележителни гризачи е, че яйцеклетките им в никакъв случай не свършват.

В ново изследване, оповестено в списание Nature Communications, се изследва по какъв начин голите къртици (Heterocephalus glaber) остават плодовити, а резултатите от него оспорват убеждението, че бозайниците имат стеснен запас от яйчни кафези, които се основават преди или малко след раждането и не се попълнят по-късно.

" Голите къртици са най-странните бозайници ", споделя в изказване водещият създател Мигел Брийо-Енрикес, доцент в Института за женски проучвания Magee-Womens Research Institute и в катедрата по акушерство, гинекология и репродуктивни науки на Медицинския университет в Питсбърг. " Те са най-дълго живеещите гризачи, съвсем в никакъв случай не боледуват от рак, не усещат болежка като другите бозайници, живеят в подземни колонии и единствено царицата може да има бебета. Но за мен най-удивителното нещо е, че те в никакъв случай не стопират да раждат бебета. "

За разлика от множеството други бозайници, тези безкосмести, заровени подземен същества не изпитват спад в плодовитостта си с напредването на възрастта. Но до момента учените нямаха визия по какъв начин.

Повечето женски бозайници, в това число мишките и хората, се раждат с стеснен запас от яйчни кафези, който естествено се изчерпва с течение на времето. Но учените откриват, че казусът с голите къртици не е подобен. Оказва се, че голите женски къртици се раждат без яйцеклетки и създават извънредно огромен брой от тях по отношение на размера на тялото си като дребни. Този запас, като се изключи че продължава по-дълго, в сравнение с при мишките, се попълня през целия живот на гризачите. Изследователите виждат признаци на произвеждане на яйцеклетки при човеци на възраст до 10 години.

" Това изобретение е извънредно ", споделя в изказването си старшият създател доктор Нед Плейс, професор в Колежа по ветеринарна медицина към Университета Корнел. " То оспорва догмата, открита преди близо 70 години, съгласно която женските бозайници са снабдени с стеснен брой яйцеклетки преди или малко след раждането, без да се вършат каквито и да било допълнения към яйчниковия запас по-късно. "

Изследователите считат, че тези открития могат да доведат до нови лечения за хората, както и да добавят дългия лист от странности на голите къртици.

Голите къртици живеят в огромни колонии, където единствено една преобладаваща женска може да се развъжда. Когато тя бъде изместена или почине, подчинените женски се конкурират, с цел да станат репродуктивно дейни. " Всяко момиче може да стане кралица ", споделя Брийо-Енрикес.

" Това е значимо, тъй като в случай че успеем да разберем по какъв начин те са в положение да вършат това, може би ще успеем да разработим нови лекарствени цели или техники, които да оказват помощ на човешкото здраве ", споделя Брийо-Енрикес. " Въпреки че хората живеят по-дълго, менопаузата към момента настава на същата възраст. Надяваме се да използваме това, което научаваме от тези къртици, с цел да защитим функционалността на яйчниците на по-късен стадий от живота и да удължим плодовитостта. " /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР