Европа се страхува от победата на Тръмп заради плановете му

...
Европа се страхува от победата на Тръмп заради плановете му
Коментари Харесай

CNN: Европа се страхува от победата на Тръмп заради плановете му за Украйна и НАТО

Европа се опасява от успеха на Тръмп поради проектите му за Украна и НАТО. Европейски Съюз се приготвя за евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом. Европейски дипломати във Вашингтон трескаво откриват контакти с тези, които имат информация за желанията на някогашния президент, оповестява CNN. Брюксел смъртно се опасява от проектите му за НАТО и Украйна.

Европейските дипломати във Вашингтон работят трескаво, с цел да провеждат срещи със съдружници на някогашния президент Доналд Тръмп в подготовка за евентуалното му завръщане в Белия дом, оповестиха източници, осведомени със обстановката, пред CNN.

Европа се опасява от успеха на Тръмп поради проектите му за Украйна и НАТО

На частни срещи в частни клубове, хотели, посолства и мозъчни тръстове в американската столица дипломати задават въпроси за политическите планове на Тръмп и възможния му екип, след което изпращат известия до европейските столици, където чиновниците са жадни за информация. Те работят за основаване на „ пътеводна релса “ за НАТО и се стремят да обезпечат дълготрайна поддръжка за Украйна в нейния спор с Русия.

Докато посланици и дипломати се надпреварват да открият контакти с тези, които може да имат информация за проектите на някогашния президент, неофициални описи на редица някогашни високопоставени чиновници от администрацията на Тръмп циркулират из посолствата.

Сред тях са някогашният шеф на националното разузнаване Джон Ратклиф, държавният секретар Майк Помпео, съветникът по националната сигурност Робърт О’Брайън и Кийт Келог, основен консултант по националната сигурност на някогашния вицепрезидент Майк Пенс. Срещите не постоянно са приятни и от време на време са прочувствени, само че в множеството случаи дипломатите просто слушат деликатно, споделиха двама от източниците. Все отново такива срещи се търсят и някои дипломати ги провеждат по-лесно от други.

Според няколко дипломати посланиците на по-големи страни и тези, които са във Вашингтон от няколко години, по-лесно се приближават до обкръжението на Тръмп, в сравнение с посланиците на по-малките страни и преди малко пристигналите.

Активността преди президентските избори през ноември е в внезапен контрастност със обстановката преди гласуването през 2016 година, когато множеството дипломати имаха вяра, че Хилари Клинтън ще завоюва и не си направиха труда да се свържат със сътрудниците на Тръмп и републиканските външнополитически кръгове. Сега са научили основния урок.

„ Не сме толкоз нервни, тъй като знаем, че с Тръмп всичко опира до взаимоотношения “, сподели един деец от европейски посланик, който е във Вашингтон от последния му мандат.

„ Ние работим по тях и споделяме на столицата, че кабинетът на министър-председателя би трябвало да откри персонален контакт с Тръмп през цялото време. “

Не е ясно какъв брой въздействие имат някои от тези контакти върху някогашния президент и акцията му, само че източници споделят, че в някои случаи дипломатите хвърлят необятна мрежа в опит да получат някакво сходство на съгласие. Те ухажват републиканските мозъчни тръстове и търсят срещи с някогашни членове на администрацията на Тръмп. Старши консултант на някогашния президент сподели, че не са провеждани срещи по напътствие на предизборния щаб.

Континентална панорама

В Европа представители на НАТО и Европейски Съюз работят за подсилване на поддръжката за Украйна. Това се прави при положение, че на власт пристигна администрацията на Тръмп, която съвсем несъмнено няма да е толкоз настървена да помогне на раздираната от спор страна. Това изпитание се обмисля от известно време, само че повишаващият се рейтинг на Тръмп и успеха на републиканските първоначални избори му дадоха нов подтик, споделиха източници. Основната цел е основаването на фонд на НАТО с бюджет от 100 милиарда $, който ще бъде предопределен за финансиране на Украйна през идващите пет години. Членовете на Алианса ще разпределят тези средства, с цел да укрепят базата за поддръжка преди възможен втори мандат на Тръмп.

Източник –CNN/Превод:SafeNews

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР